Historická kaviareň, kúpele aj unikátna promenáda: Azory nelákajú len prírodnými krásami

2024-01-25 12:00:00 |   |    | 

Azorské ostrovy patria pod správu Portugalska a pokladajú sa za najkrajšiu prírodnú oblasť tejto krajiny. Vyznačujú sa lokalitami, v ktorých si môžete pozrieť pôvodné pralesy, okrem potuliek národnými parkmi však iste budete chcieť spoznať aj tunajšiu históriu. Aj z tohto pohľadu vám Azory prinesú veľa zaujímavých prekvapení.



 

Kaviareň Peter

Možno trošku netradične patrí k najobľúbenejším miestam na ostrovoch kaviareň. Keď sa však zamyslíte, tak všade vo svete nájdete podobné podniky, kde sa stretávali známe, ktoré nejakým spôsobom ovplyvňovali dejiny. Takým je aj kaviareň Peter, ktorá sa nachádza na ostrove Faial. V nej sa síce nestretávali významní hostia, ale napriek tomu mala veľmi dôležitú pozíciu. Práve tam totiž prichádzali námorníci krátko pred odchodom na plavbu aj na prvé občerstvenie alebo posedenie po návrate domov. Kaviareň po prvýkrát otvorili v roku 1918 a dôležitú úlohu zohrala počas dvoch svetových vojen. Vtedy sa na tomto nenápadnom mieste stretávali tajní agenti a členovia vojenského námorníctva. V súčasnosti je z nej už skôr športový bar. Pre domácich má však veľmi silnú nostalgickú hodnotu a je obľúbeným miestom na posedenia s priateľmi. Ich najslávnejším nápojom je gin.

 

104 🎂 #petercafesport #azores #azoresislands #faial #petercafesport #jesusbirthday #ourbirthday #aniversário ...

Posted by Peter Café Sport on Sunday, December 25, 2022

 

Historické centrum Angra do Heroísmo

Na ostrove Terceira sa nachádza mesto Angra do Heroísmo. Medzi cestovateľmi sa preslávilo vďaka archeologickému parku pod vodou pri pobreží. Od roku 1552 totiž pri jeho brehoch stroskotalo viac ako sedemdesiat lodí a vy sa tak môžete potápať s pohľadom na toto nezvyčajné múzeum. Domáci dokonca hovoria, že ak budete mať pri ponoroch dostatok šťastia, možno v niektorom z vrakov nájdete zabudnutý poklad. Samotné centrum má krásne historické centrum, ktoré však v roku 1980 postihlo silné zemetrasenie, pri ktorom zomrelo 70 obyvateľov. Po ňom museli mesto takmer celé obnoviť. Napriek tomu sa tam podarilo uchovať čaro historických budov, ktorým dominuje menší kostol.

 

Prístav, v ktorom námorníci musia zanechať maľbu

Horta síce nie je rozmerom veľký prístav, napriek tomu mal už v minulosti veľký význam. Často totiž odtiaľ vychádzali na zámorské plavby lode s námorníkmi, ktorí si ešte pred dlhou cestou dopĺňali zásoby potravín. Už v dávnej minulosti si tam vytvorili veľmi pekný zvyk - pred odchodom musel jeden z členov posádky namaľovať na dlažbu na promenáde nejaký obrázok. Väčšinou takto spomínali na svojich blízkych alebo zachytávali momenty, ktoré bežne prežívajú na mori. Vďaka tomu ich mal boh ochrániť počas celej ich cesty, až kým sa vrátili späť do svojej domoviny. Aj v súčasnosti býva promenáda ozdobená takýmito maľbami, čo jej dodáva zaujímavú atmosféru.

 

Carapacho

Na Azorských ostrovoch sa nachádzaj aj historické kúpele, ktoré využívali od polovice 18. storočia. Situované sú priamo pri juhovýchodnom pobreží ostrovčeka La Graciosa, kde vyviera termálna sírnatá voda s teplotou 36 až 40 stupňov. Vynikajúca je na liečenie reumy, problémov pohybového aparátu a kožných ochorení. Tieto zdravotné ťažkosti si tam prichádzajú liečiť až dodnes. Obľúbené sú aj susedné prírodné bazény Carapacho. Nádherné tvary čiernych čadičových skál kontrastujúce s modrou farbou mora sú ideálnou kulisou príjemnému slneniu alebo kúpaniu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa