Špecialita na jeseň: Toto sú najlepšie európske horúce pramene, kde sa vykúpete úplne zadarmo

2023-09-11 00:00:00 |   |    | 

Počas jesene a zimy sa menia aj naše cestovateľské zvyklosti. Od mora a teplých krajín prechádzame viac do vnútrozemia Európy. Tam sú skvelou voľbou lokality, kde sa nachádzajú termálne pramene. Viaceré z nich sú dokonca prístupné bezplatne.



 

Liptovský Ján, Slovensko

Aj na Slovensku máme hneď niekoľko prameňov, okolo ktorých neskôr vznikli kúpele. V mestečku Liptovský Ján nájdete obľúbené kúpalisko s menším vodným parkom a termálnymi bazénmi. Ak si však chcete dožičiť účinky liečivej vody bezplatne, máte aj takúto možnosť. Jánska kaďa je prírodné jazierko, v ktorom prúdi termálny prameň. Voda je bohatá na sírnaté látky, takže má typickú silnú arómu. Vodná plocha nie je veľmi hlboká. Môžete si v nej pochodiť alebo si len posedíte s namočenými nohami. Má vynikajúce účinky na pohybový aparát. Na dne sa nachádza jemné biele bahno, ktoré si niektorí návštevníci taktiež natierajú na boľavé chodidlá či ruky.

 

Thués-les-Bains, Francúzsko

Francúzsko je taktiež známe množstvom termálnych prameňov, z ktorých mnohé sú zadarmo priamo v prírode. Často sú to veľmi pekné lokality, kde si oddýchnete aj po psychickej stránke. K takým patrí aj Thués-les-Bains neďaleko rovnomennej obce pri hraniciach so Španielskom, ktorý vizuálne pripomína príjemnú prírodnú vírivku. Neďaleko hlavného jazierka sa nachádzajú ešte tri menšie a nakoľko ležia v blízkosti obľúbenej turistickej trasy, často sa tam ľudia chodia osviežiť po celodennej túre. Teplota vody je okolo 45 stupňov a vynikajúca je najmä na bolesti kĺbov. Kvôli vysokému výskytu minerálov má typickú vajcovitú arómu.

 

Belle journée

Posted by Richard Ledru on Friday, June 16, 2023

 

Loutra Edipsou, Evia, Grécko

Niekoľko termálnych prameňov nájdete aj v Grécku. Čo je zaujímavé, väčšinou vyvierajú priamo pri pobreží a voda z nich preteká do mora. Takéto jazierko je napríklad na Kose a ešte obľúbenejšie nájdete na druhom najväčšom gréckom ostrove Evia. Volá sa Loutra Edipsou a keďže je jeho voda účinná najmä na problémy pohybového aparátu, vyhľadávajú ho predovšetkým starší turisti. Pri kúpaní si musia dávať pozor, pretože v niektorých miestach dosahuje teplotu nad 40 stupňov a je veľmi horúca. Vo vode sa nachádza zvýšené množstvo vápnika, magnézia a sodíka. Výborná je tiež na kožné problémy. Priamo v tomto meste nájdete aj kúpele, kde využívajú tento prameň.

 

Bagni San Filippo, Toskánsko, Taliansko

Jednu perlu ukrýva aj úžasné Toskánsko. Bagni San Filippo sa nachádza 60 kilometrov od mesta Siena, kde termálny prameň objavili už v 13. storočí. Postupne pri ňom vznikla menšia dedinka a vodu odtiaľ používali aj v kúpeľoch. Keďže sa nachádza v menej navštevovanej oblasti, tak si tam môžete užiť viac oddychu bez davov turistov. Jazierka sú kaskádovito usporiadané nad sebou a vytvárajú aj na pohľad nádherné miesto. Od parkoviska k nemu vedie jednoduchý chodník, cez ktorý sa do desiatich minút dostanete priamo k prameňu. Ten má výborné účinky na bolesti kĺbov, na kožné problémy a taktiež vďaka výparom aj na dýchacie cesty. Obsahuje väčšie množstvo síry a magnézia. Teplota vody sa pohybuje okolo 25 stupňov.

 

Termas de Arnedillo, Španielsko

V srdci Španielska pri meste Arnedillo nájdete zaujímavý termálny prameň, ktorý sa nachádza priamo pri rieke. Najľahšie sa tam dostanete zo Zaragozy, ktorá je vzdialená 150 kilometrov. Teplota vody v malých bazénikoch je 32 stupňov. Pri prameni vytvorili aj menšie piknikové posedenie a sprchu, v ktorej sa môžete po kúpaní osviežiť. Počas hlavnej sezóny tam teda prichádza veľa ľudí, ktorí sa chcú okúpať s výhľadom na krásnu prírodu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa