V Poľsku odpálili turistickú bombu: Kúpalisko v Krakove pripomína exotiku a je úplne zadarmo

2023-08-07 12:00:00 |   |    | 

Poliaci sa môžu pochváliť poriadnou turistickou bombou. Toto leto otvorili priamo v Krakove kúpalisko, ktoré mnohým pripomína dovolenku kdesi v exotike. Tyrkysová voda, okolitá zeleň a drevené móla – to všetko ponúka oddych snov, ktorý si dokonca môžete užiť úplne zadarmo.



 

Na mieste kameňolomu

Kúpalisko Zakrzówek nájdete na južnom okraji Krakova v mieste bývalého kameňolomu obklopenom lesmi. Rozprestiera sa na ploche 50 hektárov a dokopy sa tam nachádza až päť bazénov, oddelených drevenými mólami. Ten najväčší má hĺbku 3,5 metra a bazén pre deti iba bezpečených 40 centimetrov. Voda v nich je kvôli vápencu, ktorý sa tam ťažil, tyrkysovo priezračná a ľudia často hovoria, že sa cítia ako na dovolenke kdesi v Karibiku. Jej výbornú kvalitu udržiavajú aj prostredníctvom špeciálneho filtračného systému, ktorý neškodí ani okolitej nádrži. Z bezpečnostných dôvodov je však kúpanie mimo vyznačené zóny iba na vlastnú zodpovednosť, veď hĺbka nádrže dosahuje v niektorých miestach až 32 metrov.

 

Vstup zadarmo

Keďže Park Zakrówek je mestským projektom, predstavitelia Krakova sa ho snažili sprístupniť čo najväčšiemu počtu obyvateľov. Z toho dôvodu sa rozhodli, že za kúpanie v ich bazénoch nebudú vyberať vstupné. Záujem o relax na tomto krásnom mieste bol obrovský. Preto museli pristúpiť k regulácii počtu hostí, ktorí si tam prídu počas dňa oddýchnuť. Maximálne tam môže byť naraz tisíc návštevníkov. Počas pekných letných dní preto musíte prísť včas, aby ste sa dostali do areálu a užili si trochu osvieženia v bazénoch.

 

Otvorené len počas letnej sezóny

Kúpalisko bude pre hostí k dispozícii len počas leta. Oficiálne ukončenie sezóny je naplánované na prvý septembrový víkend. Momentálne nezvažujú, že by kúpanie predĺžili v závislosti od dobrého počasia. Zakrówek je otvorený šesť dní v týždni, pričom počas pondelkov majú vždy priestor na sanitárnu údržbu. Otváracie hodiny sú od 10:00 do 18:00, potom je kúpanie v bazénoch len na vlastnú zodpovednosť. Zvyšok areálu je však pre verejnosť naďalej dostupný.

 

S dôrazom na ekológiu

Kúpalisko Zakrzówek je situované uprostred krásnej prírodnej oblasti. Nachádza sa tam unikátna fauna i flóra. I preto ho prezentujú predovšetkým ako dokonalé miesto na oddych. Bazény spravujú ekologickým systémom a bez chemikálií. Kvôli tomu o rovnako zodpovedný prístup žiadajú aj návštevníkov. Mesto vydalo odporučenie najmä pre používanie opaľovacích prípravkov, ktoré by mali byť bez parabénov, silikónov, umelých farbív a ropných derivátov.

 

Horolezecká stena i trasy pre bežcov

Okrem kúpania je v celom areáli aj množstvo ďalších možností na využívanie voľného času. Návštevníci majú k dispozícii niekoľko ihrísk na športovanie alebo pre deti, horolezeckú stenu a priestor pre bežcov. Taktiež sa tam môžete vybrať na vychádzky alebo dlhšie túry. K dispozícii je niekoľko pekných vyhliadok a nechýba ani cyklochodník. Zatiaľ čo vstup do bazénov je časovo a počtom hostí limitovaný, zvyšok parku je otvorený neobmedzene. Do areálu môžete prísť aj so psom a dokonca aj jedna z pláží je sprístupnená tiež pre vašich domácich miláčikov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa