Bulharský palác a záhrady Balčik očarili aj Coppolu. Nakrútil tu jeden zo svojich filmov

2023-08-09 12:00:00 |   |    | 

Blíži sa vaša letná dovolenka v Bulharsku? Ak ste už videli všetky zaujímavosti v blízkosti najobľúbenejšej pláže Zlaté piesky, máme pre vás vynikajúci tip. Palác a záhrady Balčik sú od tejto populárnej destinácie sú vzdialené len niečo vyše 20 kilometrov a ponúkajú nádherné výhľady a kus pútavej histórie. I kvôli tomu chytili za srdce aj veľa známych ľudí.



 

Miesto, do ktorého sa zamilovala kráľovná

Balčik patrí medzi mladšie zámky. Nechala ho postaviť rumunská kráľovná Mária, ktorá sa do tohto mesta zamilovala. Keď ho navštívila, veľmi sa jej páčila tunajšia príroda a najmä jej rozmanitosť. Preto prehlásila, že by tam najradšej zostala navždy. Čoskoro si začala svoj veľký sen plniť. V roku 1924 našli jej zamestnanci krásnu lokalitu na vysokej skale, ktorá ponúkala úžasné výhľady a následne oslovili dvoch talianskych architektov. Tí vytvorili palác Balčik, ku ktorému neskôr pribudla aj rozsiahla botanická záhrada s množstvom nádherných kvetov a drevín. Vnučka anglickej kráľovnej Viktórie si nakoniec z tohto paláca urobila letné sídlo, do ktorého sa často vracala a vždy tam pozývala aj veľa návštev.

 

Porušili jej posledné prianie

Kráľovná Balčik natoľko milovala, že krátko pred smrťou vyslovila zvláštne prianie. Svojich blízkych požiadala, aby jej po skonaní vybrali srdce, dali ho do malej striebornej truhly a tú mali uložiť do kaplnky, ktorú si tam nechala postaviť. Takto symbolicky chcela zabezpečiť, že s Balčikom zostane prepojená navždy. Po jej skone jej skutočne toto želanie splnili, lenže potom prišla 2. svetová vojna, s ňou preskupenie v rámci rozdelenia Európy a táto časť už viac nepatrila Rumunsku, ale Bulharsku. Z toho dôvodu sa rozhodli z Balčiku zobrať srdce ich bývalej panovníčky a následne ho uložili do hradu Bran. Traduje sa, že odvtedy nemá duch kráľovnej pokoj a neustále sa v noci chodí prechádzať na svoje najobľúbenejšie miesto.

 

Zužitkovali jej spomienky z cestovania

Návrh paláca konzultovala s architektmi priamo samotná kráľovná. Jej túžbou bolo zužitkovať najkrajšie spomienky z ciest, ktoré absolvovala počas života, preto tam vidieť viacero zaujímavých prvkov ako napríklad ortodoxné, ale aj moslimské vplyvy, či inšpiráciu antikou. Pri plánovaní celého komplexu dôsledne zohľadňovali prirodzený terén. Z toho dôvodu nenaprojektovali jeden veľký kolos, ale niekoľko menších budov, ktoré dokonale zapadli do okolitej prírody. Tento zaujímavý mix prvkov prechádza aj do interiéru. Väčšinu miestností v paláci tvoria súkromné komnaty kráľovnej Márie, ktorá ich využívala aj na sklonku života. Navyše sa podarilo uchovať aj veľkú časť pôvodného majetku, takže pôsobí ešte viac autenticky.

 

2000 druhov rastlín

Rovnako zaujímavá ako palác je aj botanická záhrada. Kráľovná milovala prírodu a jej rozmanitosť, takže jej takýmto spôsobom chcela vzdať poctu. Hneď na začiatku vysadili 2000 druhov rôznych rastlín a dnes tam nájdete aj množstvo rôznych typov kaktusov. Ide o druhú najväčšiu zbierku v Európe, pričom viac ich majú len v Exotickej záhrade v Monaku. Park je rozdelený do niekoľkých úrovní. Tej spodnej dominujú najmä záhony s ružami. Pripravte sa tiež na krásny malý vodopád, levanduľové záhony a aleju obklopenú vzácnymi stromami.

 

Hviezda veľkého filmu

Palác a záhrada sa veľmi rýchlo stali obľúbenou turistickou atrakciou. V minulosti dokonca zlákali aj niekoľko známych návštev. Režisérovi Franciscovi Fordovi Coppolovi sa Balčik páčil natoľko, že sa tam rozhodol natočiť jeden zo svojich filmov. Do Bulharska prišiel na jedenásť dní, počas ktorých vzniklo jedno z jeho známych diel Youth Without Youth (Mladosť bez mladosti), inšpirované dielom rumunského autora Mircea Eliada.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa