Dokonalý zimný výlet: 10 najkrajších vianočných trhov Európy

2017-12-08 00:00:01 |   |    | 

Vôňa vareného vína alebo punču, regionálne špeciality, tradičné výrobky a všade príjemná a vrúcna atmosféra. Žiadne iné podujatie nemá toľko fanúšikov ako vianočné trhy, kde sa ľudia príjemne naladia na najkrajšie sviatky roka. Slováci najčastejšie navštevujú tie v Budapešti či Viedni, za tými najlepšími sa oplatí cestovať aj trochu ďalej.



 

1. Mníchov, Nemecko

Norimberg, Drážďany a Kolín nad Rýnom súperia o pozíciu najkrajšieho vianočného mesta v Nemecku. Podľa tvorcov rebríčka, ktorý zverejnil britský Mirror, by sme sa však radšej mali vybrať do Mníchova. Ten sa na vrchol rebríčka dostal vďaka výbornému spojeniu návštevy vianočných stánkov a iných aktivít. Po obhliadke historického centra môžete zájsť na grilované špeciality, tradičné klobásky a korenistý cider. Počas víkendov si môžete naživo pozrieť zápasy domáceho Bayernu Mníchov a jeho víťazstvá potom oslávite pri pohári vynikajúceho piva. Ceny sú trošku nižšie ako v iných nemeckých lokalitách a navyše z Viedne tam máte vynikajúce priame vlakové spojenie.

 

2. Pilatus, Švajčiarsko

Samotné švajčiarske Alpy predstavujú jednu veľkú zimnú rozprávku. Keďže tu však pre turistov chceli okrem prírodných tromfov pripraviť aj niečo špeciálne, vymysleli najvyššie položené vianočné trhy v Európe. Tie sa konajú vždy na vrchole lanovky na kopci Pilatus. Niekoľko predajcov má na predaj výlučne ručne vyrobené produkty, najmä tradičný vianočný tovar ako sviečky, oblátky alebo ozdoby. Popri tom ponúkajú široký výber vianočných špecialít. Keď si spokojne nakúpite, môžete navyše využiť aj možnosť lyžovania.

 

3. Lille, Francúzsko

Vianočné trhy nájdete v Lille na námestí Rhiour. Francúzi spájajú túto udalosť aj s veľkou zábavou, preto tam okrem stánkov každoročne rozložia aj veľké vyhliadkové koleso. Vďaka nemu sa môžete lepšie pozrieť na celé centrum, ktoré je oblečené vo sviatočnom šate. Spomedzi ručne vyrábaných výrobkov sú tunajšou špecialitou drevené hračky, ktoré si francúzske deti často nachádzajú pod vianočným stromčekom. Okrem toho sa môžete tešiť na vynikajúcu francúzsku gastronómiu a hlavne tunajšie skvelé koláčiky.

 

4. Dubrovník, Chorvátsko

Chorvátsko sa našincom spája predovšetkým s letnou dovolenkou. Len málokomu napadne cestovať tam v predvianočnom období. To je však veľká chyba, pretože napríklad Dubrovník vyzerá počas koncoročných sviatkov nádherne. Jeho historické uličky sú ozdobené tradičnou výzdobou, nechýba stromček a pár stánkov s občerstvením. V nich nájdete obľúbený sviatočný koláč s dulou. V takomto čase má aj prechádzka popri mori osobité čaro, pretože hneď po nej sa môžete ísť zohriať do niektorého z podnikov na pohár vareného vína.

 

5. Štokholm, Švédsko

Hlavné mesto Švédska je jednou z tých vianočných destinácií, v ktorej môžete skĺbiť príjemný predĺžený víkend s bohatým programom a večernými prechádzkami medzi stánkami na trhoch. Aj v tomto prípade nájdete najmä rôzne grilované špeciality, popri ktorých môžete vyskúšať pár tradičných pochúťok. Najobľúbenejšie sú guľky z mletého mäsa, ktoré nesmú chýbať ani počas Vianoc. Tie môžete zapiť špeciálnym hruškovým ciderom a v bare si môžete posedieť vedľa dobre naladených domácich aj pri pohári skvelého piva.

 

6. Madrid, Španielsko

Vianočné trhy sa nemusia zákonite spájať iba so zasneženými uličkami a mínusovými teplotami. Tú pravú atmosféru vytvárajú najmä ľudia a vtedy vám bude jedno, či máte okolo seba mráz, alebo nemusíte vonku nosiť ani kabát. Madrid je najlepším reprezentantom takýchto destinácií. Domáci obyvatelia vykúzlia vianočné čaro najmä za asistencie bohatého zastúpenia svetelnej výzdoby. V stánkoch si taktiež pochutnáte na tradičných jedlách ako paella alebo churos, ktoré sa hodia i na takéto trhy, a nechýba ani varené víno s rôznymi koreninami.

 

7. Berlín, Nemecko

Napriek nepríjemnej udalosti z minulého roka, keď do ľudí na vianočných trhoch vrazil terorista s kamiónom, turisti na Berlín vôbec nezanevreli. Aj tento rok sa nechali presvedčiť tromfami v podobe obľúbenej klobásky a pohára chutného piva. Najväčšou zaujímavosťou je zimná krajinka na námestí Postdamer, kde nájdete napríklad pár stánkov s občerstvením, veľké klzisko aj umelý zasnežený kopec, na ktorom sa môžete spustiť na saniach alebo snowboarde.

 

8. Verona, Taliansko

Romantickú atmosféru Verony cítiť aj na vianočných trhoch. Tie každoročne začínajú už v polovici novembra, keď si okrem stánkov s občerstvením a nádhernej výzdoby môžete pozrieť niekoľko malých divadelných inscenácií. Často ich hrajú priamo v uliciach tohto mesta, a to najmä koná počas víkendov. Takýto program ukazuje rôzne fragmenty z vianočných tradícií a legiend.

 

9. Tour po vianočných trhoch

Ak máte na vaše vianočné dobrodružstvo viac dní, spojte do jedného výletu viac destinácií. Mirror vybral kombináciu Belgicka, Nemecka a Holandska, podobne skvelú možnosť však máme aj v našich končinách. Stačí si naplánovať víkendový výlet do Viedne, Budapešti a Bratislavy, ktorý sa dá skvele absolvovať autobusovou alebo železničnou dopravou, a za krátky čas môžete porovnať Vianoce v podaní troch rôznych krajín.

 

10. Vianočné plavby

Zaujímavou adventnou alternatívou sú aj vianočné plavby. Viaceré mestá sú totiž v tomto čase prepojené prostredníctvom lodnej dopravy. Zabudnite na presun autobusom alebo vlakom a využite tento zaujímavejší spôsob presunu krásne vyzdobenými loďami. Navštíviť nimi mžete napríklad Bruggy, Amsterdam, Kodaň a Hamburg.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa