Piešťany - perla slovenských kúpeľných miest

2012-12-02 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Miesto, kde leží mesto Piešťany, bolo osídlené od predhistorických dôb, sem prichádzali ľudia kvôli minerálnym prameňom. V okolí sa našiel jeden z najvýznamnejších archeologických artefaktov, Moravianska Venuša. Nájdený bol v obci Moravany nad Váhom, ktoré ležia v blízkosti mesta.



Piešťany ležia na rieke Váh, administratívne patria do Trnavského kraja a sú okresným mestom. Sú najvýznamnejšími slovenskými kúpeľmi. Majú veľmi dobrú dopravnú polohu. Piešťanmi prechádza diaľnica D1, takisto aj hlavný železničný ťah medzi Bratislavou a Košicami. Mesto má aj vlastné letisko. Na rekreačné účely sa využíva vodná nádrž Sĺňava.

Medzi najstaršie pamiatky mesta patrí tzv. Kurhotel, táto budova prešla viacerými renesančnými úpravami až do dnešnej podoby. Dnes patrí Slovenským liečebným kúpeľom Piešťany. Ďalšou dominantnou pamiatkou mesta je Kolonádový most, navrhol ho Emil Belluša. Kúpeľom Piešťany patria významné balneologické centrá Slovenska, čo je dôvodom, prečo je tu umiestnené Balneologické múzeum. V meste však môžeme nájsť ešte jedno významné múzeum, jedná sa o Vojenské historické múzeum, ktoré tu sídli od roku 2004.

Samotné mesto však nepreslávili len medzinárodne známe kúpele, kde sa liečia choroby reumatického charakteru a pohybového aparátu, ale aj osobnosti, ktoré odtiaľto pochádzajú. V minulosti to bol najmä spisovateľ a dramatik Ivan Stodola či maliar Martin Benka. Zo súčasných herec, spisovateľ a humorista Marián Geišberg, plavkyňa a držiteľka dvoch olympijských medailí Martina Moravcová, rappper Rytmus, futbalista Filip Hološko, hokejista Branko Radivojevič a momentálne naša najlepšia tenistka Dominika Cibulková.

Ak ste už unavení, pretože trávite väčšinu času v práci, nájdite si čas a miesto na oddych. Takýmto ideálnym miestom je aj mesto Piešťany. Kúpele Piešťany majú už 200 ročnú tradíciu, využívajú však moderné metódy liečby a rehabilitácie, nájdete tu aj termálnu minerálnu vodu a unikátne sírne liečivé bahno. Kúpele ponúkajú množstvo wellness pobytov, stačí si vybrať z ich ponuky.

 

Zdroj/autor: kupelepiestany.sk, wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa