Piešťany - mesto so symbolom „Barlolámača“

2012-08-21 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Piešťany sú preslávené najmä vďaka kúpeľom, ktoré majú v meste, ležiacom pod západnými svahmi Inovca a v údolí rieky Váh, dlhú tradíciu. Historickým medzníkom v histórii mesta resp. jeho okolia bolo napríklad objavenie významného archeologického nálezu, ktorým je Moravianska Venuša.



Prvé písomné zmienky o Piešťanoch siahajú do obdobia roku 1113. Počas svojej existencie patrilo k rozsiahlemu panstvu Matúša Čáka Trenčianskeho, navštívil ho cisársky pár - František Jozef a populárna Sissi, bolo domovom i inšpiráciou pre mnohé významné osobnosti kultúrneho a spoločenského života.

Pýchou Piešťan sú predovšetkým kúpele, ktoré disponujú bohatstvom termálnej sírnej vody a liečivým bahnom, ktoré sa využívajú predovšetkým na liečbu chorôb pohybového aparátu. Mimochodom, piešťanské kúpele sú najväčšími kúpeľmi na Slovensku a o niekoľko rokov oslávia dvesté narodeniny.

Po prvýkrát odborníci popisujú liečivé účinky sírnej vody a bahna v období 14. storočia. S výstavbou prvých kúpeľných bazénov sa začalo v dvadsiatych rokoch 19. storočia pod vedením Jozefa Erdödyho. Veľkú zásluhu na rozvoji kúpeľov mal lekár E. Scherer, ktorý sa rozhodol predpisovať pacientom kúpeľnú liečbu na mieru, teda podľa individuálneho posúdenia momentálneho zdravotného stavu každého pacienta. Nesmieme zabudnúť na rodinu Winterovcov, ktorá nesie na celkovom rozvoji kúpeľov a vôbec celého mesta neopísateľnú zásluhu.

Popri návšteve kúpeľov určite nevynechajte pohodovú prechádzku mestom. Skôr ako vstúpite na 156 metrov dlhý Kolonádový most, zbadáte symbol Piešťan - sochu bronzového Barlolámača. Dokonalým miestom pre oddych a načerpanie pozitívnej energie je Kúpeľný ostrov. Svojou jedinečnou architektúrou vás očaria zeleňou lemované kúpeľné domy.

Nájdete tu aj Napoleonské kúpele, ktoré tvoria tri budovy vystavané v klasicistickom štýle. Dom umenia, najstaršie golfové ihrisko Slovenska či jedinečné Balneologické múzeum sú stálicami tejto oblasti Piešťan. Ozdobou Kúpeľného ostrova sú termálne jazierka, kde sa nachádza pozoruhodné lekno a amazonská rastlinka s názvom Viktória kráľovská.

Príjemné posedenie a úkryt pred horúcim slnkom ponúka prostredie Kúpeľného parku. Pre tých, ktorým objekt Kúpeľného ostrova na realizáciu prechádzok nepostačuje, je k dispozícii viac ako 22 hektárov Sadu Andreja Kmeťa, ktorého vznik sa datuje do obdobia 19. storočia.

Piešťany potešia svojich návštevníkov službami v oblasti kúpeľníctva, ale aj významnými historickými pamiatkami, pravidelne usporadúvanými spoločenskými a kultúrnymi podujatiami.

 

Zdroj/autor: piestany.sk, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa