Skalica je aj dnes mesto kráľovské

2011-07-31 15:00:00 |   |    | 

Alebo aj kamenné. Leží na skale a aj mestské hradby, historické pamiatky a štýlová kamenná cesta sú postavené z miestneho kameňa. Po skalicky: „Vitajte ve Skalici!“ v najzápadnejšej časti Slovenska, bývalom slobodnom kráľovskom meste.



Výsady slobodného kráľovského mesta udelil Skalici uhorský  kráľ Ľudovít I. Veľký pred vyše 600 rokmi. Zabezpečil jej tak rozvoj pre nasledujúce storočia. Mesto  tieto prastaré výsady využíva prakticky dodnes. Prirodzene, moderná doba ho neobišla, historický nádych, tradície aj legendy si však Skalica ponechá navždy.

Leto je najkrajším obdobím kedy sa vydať za krásami tohto malebného mestečka na Záhorí. Sprievodcovské služby sú počas sezóny pre turistov bezplatné. Mestom vás pri denných aj nočných prehliadkach prevedú mladí sprievodcovia v označených uniformách. Ich dizajn vychádza z typických farieb mesta – zelenej a červenej. Predstavia vám tie najväčšie klenoty Skalice a pridajú zopár zaujímavých príbehov a legiend. Zastavíte sa v centre pri dominante mesta – Kostole sv. Michala, ktorý bol patrónom Skalice. Na vrchol kostolnej veže vedie 126 drevených schodov, takže sa pripravte na jemný športový výkon.

Odmena je sladká. Prekrásny výhľad na priľahlé lužné lesy, Rotundu sv. Juraja, Evanjelický kostol, mlyn bratov Pilárikovcov a mnoho ďalších pozoruhodností Skalice. Uzučké uličky mesta vás ďalej zavedú k nádhernému Kostolu najsvätejšej trojice. Skrýva niekoľko tajomstiev. Skúste napríklad vypátrať, prečo má kostol vo svojom znaku králika. Zistenie vás určite prekvapí aj pobaví. Zájdite tu aj do Loretánskej kaplnky. Nájdete svetový unikát, sochu Loretánskej panny Márie zo vzácneho čierneho ebenového dreva.

Sochy boli vyrobené len tri a jednu z nich, jedinú nepoškodenú, nájdete práve tu. Ďalšie dve boli odvezené do Talianska a Rakúska. Keďže Skalica je unikátna počtom kostolov na tak malej ploche, neobíďte aspoň dva ďalšie. V jezuitskom kostole zídete do podzemia, kde nájdete tajomné krypty aj pozostatky kostí. Františkánsky kostol vás zas privíta vo svojej vínnej pivnici. Františkáni tu na nádvoriach pestovali hrozno a vyrábali vynikajúce víno. Na jednom zo štyroch nádvorí sa v súčasnosti každoročne koná podujatie Trdlofest, na ktorom sa okrem kultúrneho programu prekonáva rekord v pečení Skalického trdelníka.

 Vyše desať veží kostolov a kaplniek budete mať ako na dlani pri pohľade z miestnej Kalvárie, z miesta domácimi nazývaného „na troch krížoch“. Po prehliadke mesta si dajte dobrú kávu v oddychovej zóne na Potočnej ulici, jednej z najstarších ulíc v Skalici. Nezabudnite ochutnať originálny tradičný Skalický trdelník.

Zablúďte do prístavu na Baťovom kanáli, ktorý  sa stal v roku 2010 prvým ministerstvom vodnej a podvodnej dopravy Záhoráckej Sebjestačňí Svojpomocňí Republiky“. Ak ste milovníkmi syrov, žinčice a podobných pochúťok, zastavte sa na Skalickom salaši. Ak budete mať šťastie, privíta vás miestny bača a k dobrému skalickému vínu vám ponúkne skvelý syr.


Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor, Jakub Drahoš

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa