Tip na víkend: Banská Bystrica ponúka pamiatky i krásnu prírodu

2017-05-05 12:00:00 |   |    | 

Banská Bystrica leží v srdci Slovenska a bola by škoda nespoznať ju lepšie. Spoločne s nami si aspoň raz naplánujte návštevu jej najzaujímavejších dominánt, ktoré vás prevedú pútavou históriou, ale aj nádhernou prírodou tohto mesta.



 

Mestský hrad Banská Bystrica

Banskobystrický hrad nemá typický tvar ako iné stavby tohto druhu. Rozdelený je do niekoľkých menších budov, ktoré sa nachádzajú v historickom centre. Prvú časť tvorí barbakan a vežová brána. Časť mestského opevnenia je stále zachovaná a môžete ju vidieť pri vstupe do centra. Súčasťou mestského hradu je tiež Matejov dom a historická budova radnice, v ktorej sa v súčasnosti nachádza jedna z expozícií Stredoslovenskej galérie.

 

Šikmá hodinová veža

V centre mesta nájdete niekoľko veží, medzi nimi vyniká hlavne Hodinová veža. Postavená bola v 16. storočí a v minulosti ju využívali aj ako mučiareň či väznicu. Na jej vonkajšej časti sa nachádzajú astrologické a slnečné hodiny. Od začiatku 20. storočia sa sa veža postupne vychyľuje od osi, ktoré je viditeľné aj voľným okom. V súčasnosti je šikmou až o 68 cm. Na jej vrchol vás privedie drevené schodisko so 101 schodmi, odkiaľ sa vám naskytne nádherná vyhliadka na celé námestie. Pri dobrej viditeľnosti môžete vidieť aj Nízke Tatry. Hodinová veža  je sprístupnená v letných mesiacoch, na konci septembra ju obvykle zatvárajú.

 

Tihányiovský kaštieľ

Na území dnešnej Banskej Bystrice boli v minulosti štyri kaštiele. V súčasnosti je verejnosti prístupný už len jeden z nich, ktorý sa nachádza v mestskej časti Radvaň. Patrí pod správu Stredoslovenského múzea a nájdete tam expozíciu prírodných vied. Budova bola niekoľkokrát prestavaná a posledné väčšie práce na nej robili v 19. storočí. V okolí kaštieľa sa nachádza nádherná príroda, vďaka čomu sa zároveň stáva aj príjemným miestom na oddych.

 

Múzeum SNP

Banská Bystrica zohrala veľmi dôležitú úlohu počas Slovenského národného povstania. Práve kvôli tomu tam sídli pamätník tejto dôležitej udalosti a tiež 2. svetovej vojny. Súčasná veľkolepá budova bola dostavaná v roku 1969 a v tých časoch to bolo jedno z najmodernejších múzeí v strednej Európe. Stála výstava prináša informácie z protifašistického boja u nás. Ponúka najväčšie množstvo informácií o SNP a pozrieť si tam môžete aj dve dôležité historické videá približujúce zákulisie týchto bojov. Exteriér múzea tvorí výstava ťažkej bojovej techniky.

 

Náučný chodník Serpentíny Urpín

Predstavitelia mesta pripravili milé prekvapenie aj pre najmenších obyvateľov. Od železničnej stanice vytvorili nový náučný chodník, ktorý ich prevedie históriou Urpína. Ich sprievodcom bude mravček Stepníček, ktorý im na každom stanovišti prezradí niečo o prírode a dejinách tohto kraja. Náučný chodník je dlhý takmer 4 kilometre, má strednú obtiažnosť a jeho prechod trvá približne dve hodiny. Od stanice postupne prechádza prírodou a okolitým lesom, ktorý vás vyvedie až ku peknej vyhliadke. Dokopy má až 13 zastávok, na ktorých deti čakajú aj rôzne úlohy. Jeho koniec je v areáli bývalých skokanských mostíkov.

 

Barborská cesta

Mesto Banská Bystrica sa preslávilo ťažbou medi a je súčasťou Barborskej cesty, ktorá je venovaná histórii baníctva na Slovensku. Určite by ste nemali vynechať ani neďalekú Španiu Dolinu, ktorá má stavby s najzachovalejšou baníckou architektúrou a tiež múzeum medi. Na návštevu tejto dedinky si pokojne vyhraďte viac času. Z jej centra vedie náučný banský chodník, ktorý vás prevedie napríklad okolo cisárskej štôlne, klopačky, bývalých baníckych domov, historického vodovodu, ale dostanete sa tiež na krásnu vyhliadku, kde si budete môcť pozrieť celú dedinu ako na dlani.

 

Aqualand

Počas pekných slnečných dní sa istotne zastavte aj v tunajšom Aqualande. Ten má šesť rôznych bazénov a kúpať sa môžete aj v jazere. To je rozdelené do troch častí. V jednej môžete plávať, druhá slúži na člnkovanie a v tretej si môžete vyskúšať svoje sily na špeciálnej trati na wakeboarding. Pre deti je pripravený aj veľký zábavný park, v ktorom si môžu vyskúšať svoju silu pri zdolávaní vodných prekážok. V areáli nájdete tiež futbalové ihrisko, priestor na plážový volejbal a tenis, minigolf, inlinovú dráhu a v prípade nepriaznivého počasia si môžete zahrať bowling alebo máte k dispozícii krytú halu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa