Trenčín – historický skvost stredného Považia

2019-11-04 12:00:01 |   |    | 

Mesto Trenčín sa nachádza na strednom Považí, je krajským mestom a významným centrom západného Slovenska. Svojim návštevníkom ponúka najmä pútavú históriu a mnohé kultúrne podujatia.



 

Trenčín je ľahko dostupný cestnou (diaľnica D1) i železničnou dopravou. Od nášho hlavného mesta je vzdialený približne 130 kilometrov.

Spoločne s Nitrou a Bratislavou radíme Trenčín k trom najstarším mestám Slovenska. Toto územie bolo významné vďaka strategickej polohe v blízkosti troch karpatských priesmykov na križovatke obchodných ciest. Medzi najstaršie známe historické archeologické nálezy patrí nápis na hradnom brale. Siaha do obdobia Rímskej ríše a hovorí o víťazstve rímskej légie nad Germánmi v roku 179. Samotný hrad bol postavený na hradisku pochádzajúcom z doby bronzovej. Najstaršou historickou budovou je kamenná rotunda z obdobia Veľkej Moravy. Medzi významné listiny, ktoré spomínajú mesto, patrí i Zoborská listikna z roku 1111.

Matúš Čák Trenčiansky obýval hrad na prelome 13. a 14. storočia. Dal prestavať hlavnú štvorbokú vežu, ktorá dodnes nesie názov Matúšova veža. Známa je i studňa lásky spojená s rozprávaním o Omarovi a krásnej Fatime. Podľa legendy kopal Omar studňu pre Zápoľského, aby mohol zachrániť svoju milú zo zajatia.

V roku 1528 bol Trenčiansky hrad obliehaný habsburským vojskom Ferdinanda I. Posádka Jána Zápoľského vydala hrad po delostreleckom ostreľovaní a výbuchu hradnej prachárne. Počas roku 1790 postihol mesto katastrofálny požiar, zničil pritom skoro celé vnútorné mesto. Zhorela radnica, meštianske obydlia i Farský kostol s farou. Bola to posledná rana i pre Trenčiansky hrad.

Trenčiansky hrad je otvorený počas celého roka. V mesiacoch máj až september od 09.00 do 19.00, počas októbra až apríla od 09.00 do 17.00. Vybrať si môžete dva okruhy. Okruh A je bez sprievodcu a zahŕňa dolné nádvorie, kasáreň, hladomorňu, Matúšovu vežu, Letnú vežu, kaplnku a Ľudovítov palác. Cena vstupného je pre dospelých 5 eur, pre deti a študentov 3 eurá. Okruh B zahŕňa objekty okruhu A (bez sprievodcu) a Barborin palác, rotundu, lapidárium a Zápoľského palác.

Na opevnenie hradu nadväzovalo aj mestské opevnenie s hornou a dolnou bránou z polovice 15. storočia, vďaka čomu vznikol uzavretý priestor, kde sa dnes nachádza Mierové námestie. V rokoch 1652 až 1657 na ňom postavili Kostol sv. Františka Xaverského. Morový stĺp Najsvätejšej Trojice pribudol na námestie v roku 1712 na pamiatku morovej epidémie, ktorá vyčíňala v meste v lete roku 1710.

Ďalšou známou pamiatkou v Trenčíne je mestská veža, ktorá bola postavená ako súčasť mestského opevnenia pravdepodobne v 15. storočí. Dodnes slúži ako vstup na Mierové námestie. Mestská brána má gotickú vežu s lomeným gotickým oblúkom, 6 podlaží a výšku 32 metrov. Vstup na vežu je výťahom zo Sládkovičovej ulice, prípadne schodmi. Otvorená je denne od 10.00 do 18.00.

Medzi najhodnotnejšie a najstaršie sakrálne objekty tohto územia patrí Farský kostol Narodenia Panny Márie postavený v roku 1324. Spolu s karnerom, mestskou farou a zbrojnicou bol súčasťou mestského opevnenia, ktoré chránilo prístupovú cestu na hrad. Vytvárali spolu komplex Mariánskeho vŕšku tzv. Marienberg.

Zaujímavou, aj keď trocha hrôzostrašnou pamiatkou je tzv. Katov dom. Žigmund Luxemburský udelil mestu titul slobodného kráľovského mesta s právom meča. Popravu uskutočňoval mestský kat obyčajne pod hradbami mesta. Trenčín mal k dispozícií tri popravné meče, pričom dva z nich sa zachovali do dnešných čias.

 

Autor: © Zoznam/Mária Hikelová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa