Najškaredšia pláž sveta: Tu by ste sa nekúpali, ani keby vám zaplatili

2021-07-26 12:01:00 |   |    | 

Čistá voda je jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere dovolenky pri mori alebo jazere. Nie každý však má možnosť cestovať, a tak sa mnohí vo veľkých horúčavách chladia prakticky kdekoľvek. To je aj prípad obyvateľov čínskeho mesta Čching-tao, kde sa pláž v lete mení na azda najškaredšiu na svete.



 

Mesto Čching-tao patrí k najvýznamnejším prístavom v Číne. Leží na pobreží Žltého mora a mnohí z vyše 8,7 milióna obyvateľov si radi užívajú oddych na pláži. Tá však v letnom období rozhodne nespĺňa predstavy o dokonalosti – už mnoho rokov totiž túto oblasť v teplých mesiacoch trápi obrovský výskyt rias. Hrubá vrstva rastlín pokryje hladinu a pláže a ohrozuje morský život, turizmus aj lodnú dopravu.

Domáci sa však k ekologickému problému snažia pristupovať pozitívne. Riasy, prezývané „morský šalát“, už berú ako pravidelnú súčasť vodných radovánok a dokonca si ich užívajú. Plávajú medzi nimi v mori, rastlinami sa ohadzujú, alebo si nimi pokryjú celé telo podobne ako pri obľúbenej plážovej hre s pieskom. Riasy sú našťastie pre ľudí neškodné, hoci dosť zapáchajú.

Inak je to však s vodnými živočíchmi. Keď rastliny pokryjú hladinu, bránia prenikaniu slnečných lúčov do vody a dochádza k zníženiu kyslíka, čo môže spôsobiť masívny úhyn obyvateľov mora. Miestne úrady preto nechávajú riasy mechanicky odstrániť bagrami.

Príčinu tohto fenoménu sa zatiaľ nepodarilo určiť, predpokladá sa však vplyv hnojív a splaškov v mori, ako aj súvis s pestovaním morských rias na gastronomické účely v neďalekých oblastiach. Zamorenie morským šalátom sa prvýkrát objavilo v roku 2018, tento rok je však situácia najvážnejšia. Podľa agentúry Reuters rastliny pokryli vyše 1700 kilometrov štvorcových pobrežia.

Miestne úrady objednali viac ako 12.000 lodí, ktoré doteraz odviezli asi polovicu z celkového prepokladaného objemu vyše milióna ton. Život pri Žltom mori sa vďaka tomu pomaly vracia do normálu a tunajšia pláž nebude najškaredšia na svete. Hoci len do budúcej jari.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia, SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa