Navštívili sme nemocnicu na africkom Zanzibare: Naši pacienti môžu ticho závidieť!

2023-01-02 11:00:00 |   |    | 

Africký ostrov Zanzibar patrí vďaka svojej príjemnej klíme, rajským plážam a milým obyvateľom k najatraktívnejším destináciám sveta. Pre Slovákov je až do konca apríla dostupný priamymi letmi z Bratislavy a Košíc, niektorí turisti však majú obavy z jeho návštevy kvôli úrovni zdravotnej starostlivosti. My sme sa presvedčili, že sú absolútne neopodstatnené. Tunajšia nemocnica je lepšia než väčšina našich!



 

Najlepšie hotelové zariadenia, ako napríklad Emerald Zanzibar Resort & Spa, ponúkajú priamo vo svojom areáli nepretržitú zdravotnú starostlivosť, občas sa však stane, že sú potrebné aj podrobnejšie vyšetrenia. Na tento účel slúži turistom na Zanzibare hneď niekoľko zariadení „západoeurópskej úrovne“.

My sme navštívili nemocnicu North Valley Hospital Nungwi na severe ostrova, ktorá sa nachádza len kúsok od obľúbenej pláže Kendwa s hotelmi ako Riu Palace či Zuri. Pacientom slúži už od roku 2016 a hoci väčšina lekárov pochádza z Egypta, ovládajú niekoľko svetových jazykov a v prípade potreby dokážu zabezpečiť aj tlmočníka na telefóne.

Nemocnicu môžu využívať aj domáci, primárne je však určená turistom, ktorí majú vďaka cestovnému poisteniu jej služby bez doplatkov. „Máme tu röntgen, ultrazvuk, laboratórium, zubnú kliniku, jednotku intenzívnej starostlivosti, operačnú sálu... Máme všetko,“ ukazuje nám priestory doktorka Ali.

Samozrejmosťou je niekoľko nemocničných izieb so všetkým potrebným vybavením a perfektne zásobená je tiež tunajšia lekáreň. Na otázku, či si sem môže prísť ktokoľvek zakúpiť lieky, Ali odpovedá, že to nie je nutné. V prípade potreby ich totiž dokážu poslať priamo za turistami do hotela.

Nemocnica tiež disponuje vlastnými sanitkami, takže ak sa stane niečo vážnejšie, okamžite vyštartujú pre pacienta. Väčšinou však našťastie riešia menej náročné prípady. „Je to ale naozaj rôzne. Máme tu alergie, odreniny, zlomeniny, popáleniny, žalúdočné ťažkosti... Niekedy za deň ošetríme desať pacientov, inokedy len polovicu. Skutočne sa nedá zovšeobecňovať,“ vysvetľuje doktorka.

Návštevníkom Zanzibaru však ponúka zopár vzácnych rád. Predovšetkým piť len balenú vodu a nekupovať ovocie na trhu, pretože pri jeho konzumácii hrozí nákaza salmonelou. Návštevníci safari v pevninskej časti Tanzánie by si zas mali dať pozor na maláriu. V prípade akýchkoľvek ťažkostí však treda zostať v kľude, v tejto nemocnici bude o pacientov určite výborne postarané.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa