OBRAZOM: Najväčším pestovateľom štipľavých čili papričiek je India

2023-12-10 12:00:00 |   |    | 

Čili je jednou z najdôležitejších poľnohospodárskych plodín v Indii, kde sa pestuje na viac ako 8 miliónoch hektárov pôdy. Štipľavé papričky sú nielen zdrojom príjmu pre milióny farmárov, ale aj neoddeliteľnou súčasťou indickej kuchyne a kultúry. Používajú sa ako korenie, farbivo, konzervant aj liek.



 

India je najväčším producentom a spotrebiteľom čili na svete.

Produkuje asi 25 percent svetovej produkcie a exportuje do viac ako 50 krajín sveta, najmä do Bangladéša, Srí Lanky, Nepálu, Malajzie, Spojených arabských emirátov a Spojených štátov amerických.

V Indii sa pestujú rôzne druhy a odrody čili, ktoré sa líšia tvarom, veľkosťou, farbou aj pálivosťou plodov. Ich pestovanie si vyžaduje teplé a vlhké podnebie s dostatkom slnečného svetla.

Čili sa vysieva v januári až marci v škôlkach a presádza na polia v apríli až máji. Darí sa mu dobre ľahkej piesočnatej alebo ílovej pôde a potrebuje pravidelnú zálievku a hnojenie. Zber prebieha od júla do novembra.

Štipľavé papričky majú pre ľudí mnoho zdravotných výhod. Čili obsahuje látku kapsaicín, ktorá spôsobuje pálivosť a má protizápalové, antibakteriálne, antioxidačné a analgetické účinky.

Pomáha tiež pri trávení, chudnutí, prevencii rakoviny, znižovaní cholesterolu a krvného tlaku a posilňovaní imunity.

Čili je však nielen chutná a zdravá plodina, ale aj symbol indickej identity a rozmanitosti.

 

Autor: © Zoznam/akai

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 13. máj. 2024. Meniny má Servác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa