Dres, šaty, rukavice či rukopis: Tieto predmety slávnych lámali v aukciách rekordy

2023-10-08 00:00:00 |   |    | 

Osobné predmety slávnych osobností sa vždy tešia veľkému záujmu verejnosti a ak sa pri vzácnych príležitostiach nejaké dostanú do aukcie, predávajú sa za obrovské sumy. Niektoré potom zdobia súkromné zbierky, iné sa však našťastie dostanú do múzeí, kde ich môžete vidieť aj vy.



 

Šaty Marilyn Monroe

Legendárne vypasované šaty, v ktorých americká herečka Marilyn Monroe v roku 1962 zmyselne spievala prezidentovi Johnovi F. Kennedymu k narodeninám, sa v aukcii v novembri 2016 predali za 4,8 milióna dolárov. Šaty od hollywoodskeho návrhára Jeana Louisa majú telovú farbu, je na nich 2500 trblietavých kamienkov a sú vyrobené ručne. Zakúpila ich americká spoločnosť RIpley´s Believe It or Not!, ktorá prevádzkuje 29 múzeí s bizarnosťami. Monroe sa v nich zúčastnila na oslave Kennedyho 45. narodenín, ktorá sa konala v máji 1962 v newyorskej Madison Square Garden a jej božské tvary obopínali tak tesne, že jej ich museli doslova zošiť na telo krátko pred vystúpením. Pre herečku, považovanú za sexsymbol najmä 50. rokov, to bolo jedno z posledných vystúpení. Marilyn Monroe zomrela v auguste 1962 na predávkovanie vo veku 36 rokov.

 

Gitara Kurta Cobaina

Gitara, s ktorou frontman skupiny Nirvana nahral v roku 1993 slávny akustický koncert, sa na aukcii v Los Angeles v máji 2020 predala za rekordných šesť miliónov dolárov. Nástroj, vyrobený v roku 1959, ktorý Cobain kúpil za 5000 dolárov, sa tak stal najdrahšou gitarou, akú kedy kupec na aukcii získal. Jej konečná cena prekonala doterajší rekord z roku 2019, keď sa gitara Davida Gilmoura z kapely Pink Floyd predala za štyri milióny dolárov.

Tento rok v máji sa na aukcii v New Yorku predala za takmer 600.000 dolárov aj iná Cobainova gitara, s ktorou temperamentný hudobník treskol o zem - čierny Fender Stratocaster. Cobain počas svojej hudobnej kariéry rozbil niekoľko gitár značky Fender. "Bol to naštvaný muž a na pódiu to bolo poznať. A bolo to viditeľné aj z toho, ako zaobchádzal so svojimi nástrojmi," povedal agentúre AFP Kody Frederick z aukčnej siene Julien 's Auctions. Vydražená gitara bola zničená, keď Nirvana pracovala na svojom prelomovom albume Nevermore. Prešla opravou, ale hrať na ňu už nemožno.

 

Dres Michaela Jordana

Vlani v septembri bol v aukcii predaný dres číslo 23 basketbalovej legendy Micheala Jordana z otváracieho finále NBA v roku 1998 za viac ako desať miliónov dolárov. Stal sa tak najdrahším zápasovým artefaktom v histórii. Tento rok v máji sa vydražil ďalší Jordanov dres z olympijských hier v Barcelone v roku 1992 za 3,03 milióna dolárov. Jordan bol na OH 1992 súčasťou takzvaného Dream Teamu, v ktorom sa pri prvej účasti hráčov NBA pod piatimi kruhmi zišli vtedajšie najväčšie hviezdy. Tím s Jordanom, Larrym Birdom či Magicom Johnsonom potvrdil úlohu jasných favoritov a ľahko získal zlato. Vydražený Jordanov dres bol zo semifinálového stretnutia proti Litve.

 

Rukopis piesne Like a Rolling Stone

Pôvodný rukopis jednej z najslávnejších piesní Boba Dylana sa v júni 2014 v New Yorku predal v aukcii za dva milióny dolárov. Dylan ho napísal ceruzkou na firemný papier v hoteli Roger Smith vo Washingtone a pre hudobných fanúšikov je tento artefakt takmer posvätnou záležitosťou, poznamenal britský denník The Times. Song z roku 1965 sa stal míľnikom vo vývoji modernej populárnej hudby a z Dylana urobil svetovú hviezdu. Dylanov rukopis prepísal doterajšie rekordy, dovtedy najviac zaplatil kupec za originál piesňového textu Johna Lennona A Day In The Life, a to jeden milión dolárov. Vlani v septembri sa predal rukopis piesne Starman od Davida Bowieho z roku 1972 za 203.500 libier.

 

Rukavice Michaela Jacskona

Béžová kožená rukavica, posadená umelými diamantmi, ktorú mal na sebe zosnulý kráľ popu, keď v roku 1983 predstavil svoju preslávenú "mesačnú chôdzu", sa v novembri 2009 predala na aukcii v New Yorku za 350.000 dolárov. V decembri 2012 bola v USA za 199.069 dolárov vydražená iná Jacksonova rukavica, pokrytý čiernymi kryštálmi, ktorú mal na sebe pri udeľovaní Amerických hudobných cien v roku 1984.

 

Sako Karla Gotta

Sako, ktoré Gott venoval v roku 2015 študentom Fakulty multimediálnych komunikácií Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne, konkrétne ich neziskovému projektu Percipio, bolo vydražené spoločne s ďalšími vecami venovanými významnými osobnosťami. Výťažok v celkovej výške 56.000 Kč darovali študenti Onkologickému oddeleniu Krajskej nemocnice Tomáša Baťu. V tomto kuse oblečenia Gott vystupoval na koncerte v Mníchove.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa