Úplná apokalypsa: Najdesivejšie mesto duchov je v Turecku

2023-12-13 00:00:00 |   |    | 

Nemá more ani nádherné pláže. Napriek tomu chceli z Burj al Babas urobiť top dovolenkovú destináciu pre Arabov. Pri tureckom meste Mudurnu im chceli ponúknuť dokonalú oázu pokoja, kde by mali k dispozícii všetko pre dokonalý relax. Osud to však zariadil inak a v súčasnosti je z luxusnej štvrte len mesto duchov, ktoré paradoxne priťahuje pozornosť množstva turistov.



 

Disney v strašidelnej podobe

Mudurnu sa nachádza vo vnútrozemí Turecka v regióne Bolu a dnes je miestom priam neuveriteľných kontrastov. Na jednej strane sa nachádza historické osmanské mesto, ktoré má úžasne zachovanú architektúru z rôznych období rozvoja tohto regiónu. Neďaleko je už úplne iný svet, ktorý mal byť výkladnou skriňou modernej doby a luxusu. Všetko však dopadlo inak a dnes nazývajú túto nedostavanú štvrť mestom duchov. Burj al Babas začali stavať v roku 2014. Pôvodným plánom bolo, že v centre Turecka vytvoria dokonalý raj pre boháčov, aby tak neboli rušení v bežných turistických destináciách. Developerom z Dubaja však ich projekt vôbec nevyšiel. Namiesto ukážkovej štvrte dnes stojí zrejme tá najstrašidelnejšia verzia prevedenia Disney rozprávok. Burj al Babas sa tak stal atrakciou, ale úplne iného druhu, ako očakávali investori.

 

Jeden zámoček stál státisíce

Developeri chceli pomocou úplne identických obydlí ponúknuť každému majiteľovi čo najvyšší komfort. Ich inšpiráciou boli historické európske zámky a taktiež boli ovplyvnené obľúbenými animovanými rozprávkami. Pôvodný projekt zahrňoval 739 takýchto stavieb, nakoniec sa ich podarilo dostavať len 583. Už pri budovaní sa ukázal ako prvý problém práve ich nápad. Štvrte pozostávajúce z identických hradov neboli pre kupcov lákadlom, ale ich skôr odrádzali. Druhou komplikáciou bola ich cena. Jeden zámok vyšiel pôvodne na 400 000 eur, pritom išlo o budovu len v základnej výbave. Za túto sumu by si navyše ani neužili trochu súkromia. Keďže sa na malú plochu snažili vtesnať čo najviac obydlí, postavili ich veľmi nahusto vedľa seba. Z toho dôvodu si majitelia doslova pozerali do dvorov, čo bolo pre záujemcov veľkou prekážkou.

 

Problémom bol nezáujem klientov

Celý projekt nakoniec skrachoval v roku 2019. Developer sa dostal do dlhov a napriek ďalším pôžičkám sa mu jeho plány nepodarilo splniť. Bol prinútený vyhlásiť bankrot a mnoho ľudí prišlo o svoje peniaze. Najväčším problémom bol nezáujem klientov. Zámky sa mizerne predávali a Dubajčanov, na ktorých sa pokúšali sústrediť v prvej fáze predaja, neoslovili ani dodatočné lákadlá. Majitelia zámkov mali mať k dispozícii vlastné reštaurácie, kúpele, fitnes centrá, obchody a iné služby, ku ktorým by sa nedostal nik okrem obyvateľov tejto štvrte. Prílišná podobnosť a aj trochu neatraktívna poloha ich odrádzali od kúpy. Radšej si volili miesta blízko mora, kde si mohli užiť pekné pláže. Nepomohlo ani znižovanie cien. Keď sa dostali na verejnosť informácie o finančných ťažkostiach developera, záujem opadol úplne.

 

Dokončia ho niekedy?

Krátko po vyhlásení krachu investori dúfali, že sa nájde niekto iný, kto by dokončil ich sen. No potom sa im do cesty postavila pandémia koronavírusu a s ňou finančná kríza, po ktorej sa už hľadali nové možnosti len veľmi ťažko. V súčasnosti tak nie je ani jediný z domov obývateľný. Keďže v tejto časti nebola spustená elektrina ani dobudovaná kanalizácia, stali sa z nich len imidžové, ale neužitočné zámočky. Navyše čím dlhšie tento projekt stojí bez povšimnutia, tým menšie možnosti sú na jeho dokončenie.

 

Ako by vyzerala apokalypsa

Keďže je areál voľne dostupný, dostanú sa do neho aj turisti. Mnohí dokonca prichádzajú v podvečerných či nočných hodinách. Keď tam je úplná tma, vyzerajú tieto priestory ešte desivejšie. Mnohí ich prirovnávajú k predstavám, ako by vyzerali mestá po apokalypse. I keď Turci nie sú na túto svoju nečakanú atrakciu hrdí, prilákala im už mnoho cestovateľov, ktorí prinášajú peniaze do blízkeho Mudurnu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa