Cyperská Famagusta lákala smotánku, dnes je mestom duchov

2023-10-29 00:00:00 |   |    | 

Ak obľubujete dovolenku pri mori, ale zároveň počas nej radi spoznávate miestnu históriu a zaujímavé pamiatky, určite sa vám zapáči Cyprus. Na ostrove sa nachádza množstvo zaujímavostí, medzi ktorými vyniká mesto Famagusta.



 

Od malej rybárskej dedinky k významnému prístavu

Osídľovanie oblasti súčasnej Famagusty (Gazimağusy) začalo približne v 3. storočí pred Kristom. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzala len malá rybárska dedinka, ktorej význam postupne rástol. Najhlbší prístav na ostrove začalo vyhľadávať čoraz viac námorníkov a v čase Janovskej a Benátskej republiky sa stal významným obchodným miestom. Vtedy prišlo do celej oblasti najviac peňazí a začal sa jej veľký rozmach. Ďalším významným bodom v histórii Famagusty bolo 13. storočie, keď tam prišli kresťanskí utečenci. Od roku 1974 je súčasťou neuznanej Severocyperskej tureckej republiky.

 

Varosha, ktorú milovali aj celebrity

Od čias tureckej okupácie sa v meste akoby úplne zastavil vývoj. Dovtedy to bolo obľúbené prosperujúce dovolenkové stredisko, ktoré lákalo najmä prominentných klientov. Najväčšiu popularitu zažilo v šesťdesiatych rokoch, keď sa výnimočne vyvinula najmä oblasť Varosha. Tam sa nachádzali viaceré rezorty a neskôr aj súkromné apartmány, v ktorých dovolenkovalo množstvo celebrít. Potom však prišli problémy s vyhlásením spomínanej republiky a mnoho ľudí z mesta odišlo. Z destinácie noblesy a luxusu sa stalo mesto duchov. Práve to sem však začalo lákať aj turistov. Mnohí prichádzajú práve kvôli trochu temnej, až desivej atmosfére a vyhľadávajú opustené miesta, kde snívajú o tom, ako vyzeralo toto kedysi bežným ľuďom nedostupné dovolenkové stredisko v minulosti.

 

Shakespearov hrad

Famagusta je však prekvapivo známa aj všetkým milovníkom anglickej literatúry. Práve tam totiž slávny dramatik William Shakespeare situoval svoj nezabudnuteľný príbeh o Otelovi. Jeho dej sa odohráva v 16. storočí v hrade, ktorý je prístupný aj v súčasnosti. Zakomponovaný je do mestských hradieb a z jeho vyhliadky máte pekný výhľad na more a časť historického centra. Čo je zaujímavé, tak v jeho komnatách sa nenachádza veľmi rozsiahla výstava a nepodarilo sa uchovať ani veľa nábytku. Napriek tomu je najnavštevovanejšou pamiatkou v meste, keďže sa viaže práve k slávnemu literárnemu dielu.

 

Mešita Lala Mustafa Pasha

V historickom centre sa nachádza aj mešita, ktorá stojí na mieste pôvodnej Katedrály svätého Mikuláša. Keď sa do Famagusty dostali osmanské vojská, snažili sa potlačiť do úzadia pôvodnú kultúru, ktorú tam priniesli Benátčania. Preto čiastočne prestavali aj tento kostol, namiesto ktorého vznikla mešita Lala Mustafa Pasha, ktorá je zároveň najväčšou v meste. Spolu s hradom patrí medzi najvyhľadávanejšie pamiatky a je dokonca považovaná za jednu z najkrajších atrakcií v krajine.

 

Pláže nájdete na predmestiach

Do Famagusty stále prichádza veľa turistov aj kvôli možnosti kúpania. Tie najlepšie pláže nájdete na predmestiach, kam sa však ľahko dostanete mestskou dopravou, prípadne prostredníctvom rôznych tour. Najznámejšie majú názov Bafra, Deniz či Strieborná pláž, všetky sú piesočné a ponúkajú výborné podmienky na plávanie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa