OBRAZOM: Najúžasnejšie vianočné stromčeky sveta

2023-12-24 12:00:00 |   |    | 

Snáď každé mesto na svete v tomto období žiari tisíckami svetiel a farieb a ich dominantou sa stávajú vianočné stromčeky. Pozrite sa s nami na tie najkrajšie.



 

Všeľudský symbol prosperity a zelene sa kedysi nezdobil, mal ochrannú funkciu a prvé zmienky hovoria o jeho vešaní špičkou dolu nad stolom. Prvýkrát sa stromčeky začali zdobiť v Nemecku. Neskôr sa na ne dávali aj sviečky, a postupne sa zdobenie stromčekov šírilo z miest aj do dedín.

Katolícka cirkev považovala zdobenie stromčeka za pohanský zvyk. Bola to čiastočne pravda, germánske kmene údajne kedysi počas zimného slnovratu takto uctievali boha Wotana a podobne aj Kelti ozdobenými vetvami uctievali boha slnka. Z Nemecka sa do sveta začalo zdobenie stromčeka šíriť v 19. storočí. Ozdobený stromček teda ani u nás nemá takú dlhú tradíciu.

Od začiatku 20. storočia sa stalo bežným zvykom postaviť verejné stromčeky v mestách a pri nákupných centrách. Napríklad Macy's Great Tree v Atlante si drží svoju tradíciu od roku 1948, jedným z najslávnejších je tiež stromček v Rockefeller Centre v New Yorku. Oficiálnym stromčekom Spojených štátov však ostáva ten, ktorý stojí každý rok pred Bielym domom vo Washingtone už od Vianoc v roku 1923.

Jeho rozsvietenie je hlavným sviatkom Bieleho domu. V niektorých mestách sa koná rozsvecovanie stromčeka ako charitatívna akcia a vyjadrenie medzinárodnej pomoci - ako je tomu napríklad v Londýne na Trafalgar Square, kam každý rok stromček venuje mesto Oslo ako vyjadrenie vďaky Nórska za britskú pomoc v odboji počas druhej svetovej vojny.

 

SVET

 

EURÓPA

 

SLOVENSKO

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa