Skutočne unikátny zvyk: V tejto dedine oslavujú Vianoce až vo februári

2023-12-25 12:00:00 |   |    | 

V dedine Quinamayó na severozápade Kolumbie a v jej okolí sa Vianoce oslavujú vo februári, a nie na konci decembra ako vo zvyšku sveta. Ide o pozostatok koloniálnej doby, keď v oblasti žilo mnoho černošských otrokov. Februárové Vianoce sprevádza v uliciach tanec a hudba, píše francúzsky magazín Courrier International.



 

Podľa kolumbijského denníka El Espectador tradícia oslavovať Vianoce vo februári sa v tejto kolumbijskej oblasti zrodila počas koloniálnej doby. Vlastníci zakazovali otrokom oslavovať tento sviatok spoločne s nimi v decembri. "V reakcii na to sa otroci rozhodli usporiadať svoje vlastné oslavy o dva mesiace neskôr, keď mali čas odpočívať," vysvetľuje denník. Tento zvyk sa udržal aj viac ako 170 rokov od zrušenia otroctva v Kolumbii v roku 1851.

Vianoce sa tak v Quinamayó oslavujú od 18. do 20 februára. Osláv v uliciach sa zúčastňuje väčšina zo 6000 obyvateľov. Ich účastníci sa väčšinou stretnú pred jedným z domov v obci, kde sa pomodlia. Dvojica krstných otcov potom vynesie sošku Jezuliatka a prechádza ulicami za sprievodu bubnov, saxofónov a klarinetov. Pri prechode veselého procesie bary a diskotéky naopak vypínajú hudbu a svetlá. V uliciach sa tancuje tanec juga, ktorý sa vyznačuje krátkymi krokmi, čo podľa tlače odkazuje na to, že otroci v okovoch sa pohybovali len s veľkými ťažkosťami.

Netradičná oslava Vianoc má podľa kolumbijského denníka El Colombiano pripomenúť mladšej generácii "africké tradície zdedené po predkoch". Africké korene má podľa posledných sčítaní ľudu z roku 2018 zhruba desatina obyvateľov Kolumbie. Ide väčšinou o potomkov otrokov, ktorí boli do krajiny privezení za koloniálnej nadvlády v 18. storočí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa