Záhada svetoznámeho obrazu vyriešená: Kto je skutočným autorom Madony s ružou?

2023-12-29 10:00:00 |   |    | 

Kunsthistorikom sa s pomocou umelej inteligencie (AI) zrejme podarilo rozlúštiť záhadu týkajúcu sa slávneho obrazu renesančného majstra Raffaela, ktorý má v zbierkach madridské múzeum Prado. Odborníci sa roky nemohli zhodnúť na tom, či niektoré časti olejomaľby nazvanej Madona s ružou nie sú dielom iného maliara. Algoritmus vyvinutý vedcami z univerzity v britskom Bradforde teraz túto verziu potvrdil - podľa neho postavu svätého Jozefa namaľovala iná ruka ako Raffaelova, napísal denník The Guardian.



 

O Raffaelovom autorstve celého obrazu sa začalo pochybovať už v 19. storočí, pretože z výjavu s Pannou Máriou, malým Ježiškom a Jánom Krstiteľom sa vydeľovala postava svätého Jozefa v pozadí. Niektorí znalci dospeli k záveru, že Raffael obraz namaľoval len čiastočne – špekulovalo sa, že iného autora má nielen maľba svätého Jozefa, ale aj časť obrazu v popredí s ležiacim kvetom ruže.

Tím pod vedením Hassana Ugaila použil na novú analýzu umelú inteligenciu, ktorá mala k dispozícii detailné dáta o 49 obrazoch, pri ktorých je Raffaelovo autorstvo isté.

"Počítač skúma maľby v obrovskom detaile. Nejde len o tváre, (AI) študuje všetky časti a učí sa o farebnosti, odtieňoch, sýtosti i ťahoch štetca. Porozumie obrazu na takmer mikroskopickej úrovni, a takto naštudovala kľúčové charakteristiky Raffaelovho rukopisu," povedal Ugail .

AI určila, že Raffael nenamaľoval tvár svätého Jozefa, argumenty odborníci zhrnuli v článku pre odborný časopis Heritage Science. "Analýza pomocou umelej inteligencie preukázateľne určila, že zatiaľ čo postavy Panny Márie, Ježiša a Jána Krstiteľa bezpochyby namaľoval Raffael, postavu svätého Jozefa nie, tú vytvoril niekto iný," uviedol ďalší zo spoluautorov štúdie Howell Edwards.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa