Obrovský objav: Archeológovia zo Slovenska našli v Guatemale jedno z najstarších mayských miest

2024-01-09 12:00:00 |   |    | 

Česko-slovenský archeologický tím vlani objavil na severe Guatemaly v provincii Petén jedno z najstarších mayských miest s takmer 3000 rokov starou históriou. Archeológovia využili pri príprave expedície okrem iného aj výstupy z leteckého snímkovania a odhalili paláce, sochy, pozostatky rituálov, astronomické observatóriá a ďalšie objekty. Nálezy pomôžu odkryť neobjasnené a rozhodujúce fázy mayských dejín.



 

Sedemtýždňovú expedíciu vlani v júli viedol český prieskumník Ladislav Šilhán a vedúci Centra mezoamerických štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave Milan Kováč. Súčasťou tímu bola aj česká archeologička Sara Polak, ktorá skúma históriu v súvislosti s technológiami umelej inteligencie.

Objavené mesto sa rozkladalo na ploche väčšej ako sedem kilometrov štvorcových a podľa archeológov prosperovalo v rokoch 850 pred našim letopočtom až 150 nášho letopočtu a zhruba tisíc rokov bolo centrom regiónu. Archeológovia mesto pomenovali Yax Balam, čiže Prvý jaguár. Jaguár predstavoval v mayskej kultúre symbol moci a je spojený s podsvetím a náboženstvom, uviedli.

"Podľa vykopávok mesto patrí k najstarším mayským aglomeráciám vôbec. Postupom rokov dochádzalo k jeho úpadku aj opätovnému rozvoju, od samotného začiatku mayských dejín, vzniku kráľovstva a prvých mestských štátov až po tzv. mayský kolaps, ktorý spôsobil zánik civilizácie," uviedol Kováč.

Expedícia v objavenom meste Yax Balam zdokumentovala až sedem veľkých architektonických štvrtí a okrem toho objavila a zmapovala aj dve ďalšie menšie mayské mestá. Pri svojej práci využila umelú inteligenciu, neurónové siete a digitálne dáta z leteckého snímkovania LiDAR.

Laserová technológia LiDAR preniká pod povrch a dokáže vykresliť charakter povrchu, teda odhaliť stavby, paláce či mestské celky. Neurónové siete následne vyhľadávajú objekty záujmu priamo pomocou zvolených algoritmov a terénne vykopávky a archeologický prieskum potom nálezy potvrdia, uviedli vedci k postupu svojej práce.

V súčasnosti odborníci vyhodnocujú a spracovávajú nálezy s cieľom zrekonštruovať život mayskej civilizácie. Podieľajú sa na tom okrem iného aj experti na digitalizáciu kultúrneho dedičstva z Českého vysokého učenia technického (ČVUT) v Prahe.

"Digitálne sme zdokumentovali hlavné centrá objaveného mesta Yax Balam, ktoré teraz postupne vizualizujeme do 3D modelov. Niektoré časti budeme ďalej skúmať alebo ich predstavíme verejnosti pomocou realistickej 3D animácie. Vierohodne tak priblížime život jednej z najstarších civilizácií na svete," uviedol Šilhán.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa