OBRAZOM z Indie: Milióny ľudí vítali jar sviatkom farieb Hólí

2024-03-26 10:00:00 |   |    | 

Milióny Indov včera oslavovali hinduistický sviatok farieb, zvaný Hólí. Obyvatelia ázijskej krajiny tancovali, zdieľali jedlo aj pitie a potierali sa navzájom farebným práškom, ktorý premenil vzduch na radostný kaleidoskop farieb, opísala agentúra AP. Sviatok Hólí ohlasuje v Indii, Nepále a ďalších juhoázijských krajinách príchod jari.



 

Sviatok oslavuje lásku medzi hinduistickým bohom Krišnom a jeho manželkou Rádhou, píše AP. Hólí tiež signalizuje obdobie znovuzrodenia či omladenia a prijatie pozitívnej energie na úkor tej negatívnej.

Ľudia - niektorí oblečení úplne v bielom - sa včera navzájom potierali farebným práškom, hádzali z balkónov vodné balóniky, niektorí naháňali ďalších oslavujúcich sa striekacími pištoľami, popísala AP.

Tradícia spojená so sviatkom sa naprieč Indiou tiež v mnohom líši. V niektorých častiach krajiny ľudia v predvečer sviatku zapaľovali vatry, aby oslávili víťazstvo dobra nad zlom. Hólí sa koná v mesiaci fálgun, poslednom v hinduistickom kalendári, pričom jeho dátum je pohyblivý.

Remeselníci pripravujú a predávajú farby vyrobené z prírodných zdrojov už niekoľko týždňov či mesiacov dopredu. Medzi tradičné farby používané počas hólí patria oranžová, červená, žltá, zelená, modrá, purpurová, hnedá a čierna.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK. TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa