Najlepšie reštaurácie sveta

2011-06-19 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Reštaurácia Noma v dánskej metropole Kodaň sa po roku opäť ocitla na čele rebríčka najlepších reštaurácií na svete.



V zozname 50 najlepších svetových reštaurácií, ktorý každoročne vydáva britský časopis Restaurant Magazine, dánsky podnik na prvé miesto v hlasovaní vybralo viac ako 800 kuchárov, reštauratérov a novinárov.

Na druhom mieste sa umiestnil španielsky podnik El celler de Can Roca z Girony neďaleko Barcelony, tretia je ďalšia španielska reštaurácia Mugaritz v meste Errenteria neďaleko San Sebastián. Na ďalších priečkach sa umiestnili reštaurácie z Talianska, Británie a Spojených štátov.

Porota ocenila, že Rene Redzepi, šéfkuchár víťaznej dánskej reštaurácie, pripravuje pre svojich hostí nové recepty severskej kuchyne, napríklad morských ježkov na kôpre alebo hovädzie líčka s hruškami.

Niektorí francúzski šéfkuchári a gastronomickí kritici sa domnievajú, že súťaž nie je dosť seriózna a príliš odráža súčasné módne kulinárske trendy. Francúzsko má v rebríčku osem reštaurácií, jednu z toho v prvej desiatke, a to parížsky podnik Le Chateaubriand.

Podľa organizátorov súťaže sa zoznam najlepších reštaurácií rozširuje o prírastky zo stále nových krajín. Medzi kulinársky vplyvné národy sa v posledných rokoch vraj dostávajú napríklad Peruánci alebo Rusi.

Cenu šéfkuchára, ďalšie prestížne ocenenie britského magazínu, tento rok získal kuchár Massimo Bottura, ktorého reštaurácia Osteria Francescana v Modene v súčasnosti v Taliansku vraj patrí k najpopulárnejším.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Foto: sharemykitchen.com, cheekmagazine.wordpress.com, sergetheconcierge.com

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa