Cestovanie za šťastím: Týchto 10 turistických atrakcií v Európe vraj dokáže plniť želania

2023-10-25 00:00:00 |   |    | 

Túžite po šťastí v láske, bábätku alebo kope peňazí? Potom pre vás máme zopár tipov na netradičné pamiatky. Stačí ich vraj len pohladiť, pobozkať, či na ne len tak poklepkať a určite vám prinesú splnenie vášho sna. Niektorí ľudia si kvôli nim menia cestovateľské plány!



 

Cintorín Père-Lachaise, Paríž

Na parížskom cintoríne Père-Lachaise odpočíva množstvo významných francúzskych osobností. V porovnaní s básnikmi, maliarmi či politikmi je meno Victora Noira (1848 - 1870) oveľa menej známe, a predsa jeho náhrobok patrí k hlavným atrakciám. Novinár je na ňom zvečnený v okamihu smrti, keď ho zasiahla guľka zo zbrane. Nevedno prečo, ale autor sochy zobrazil Noirov rázporok trochu vypuklý, a tak z neho nechtiac spravil symbol plodnosti a sexuálnej spokojnosti. Hovorí sa, že ak žena pobozká Noirove pery, pohladí vypuklinu na jeho nohaviciach a do klobúka mu vloží kvet, bude sa tešiť z kvalitných posteľných radovánok aj potomstva. Preto sem ženy z celého sveta prichádzajú s nádejou na skoré otehotnenie.

 

Saint Nectan´s Glen, Cornwall

Bežne sa pre šťastie hádžu mince do studne alebo fontány, v Anglicku ich však radšej doslova pribíjajú do kmeňov stromov. Táto tradícia siaha až do staroveku a mnoho ľudí dodnes verí, že jej dodržiavanie zaručí finančnú prosperitu, pohodu a podľa niektorých dokonca aj liečbu ťažkých chorôb. Naopak, ak by ste sa čo len pokúsili niektorú z mincí vytiahnuť, mohli by ste na seba privolať nešťastie a skazu. No a ak by sa vám to aj úspešne podarilo, poriadne by ste to vraj pocítili na svojom zdraví. Aj preto je najznámejší „money tree“ (strom s peniazmi) v malebnej oblasti Saint Nectan's Glen v Cornwalle stále husto posiaty mincami.

 

Karlov most, Praha

Karlov most postavili už v 14. storočí a dodnes patrí k najnavštevovanejším miestam Prahy. Vďačí za to nielen nádhernej architektúre, ale aj skvostným výhľadom na Vltavu a Pražský hrad. Nenechajte sa ním však pohltiť príliš, za vašu pozornosť rozhodne stojí aj tridsiatka sôch, ktoré most lemujú. Všetky sú z kameňa, iba portrét svätého Jána Nepomuckého, ktorého v roku 1393 zvrhli z mosta, lebo odmietol prezradiť spovedné tajomstvo, vyrobili z kovu. Ľahko ho teda odlíšite, čo sa vám môže zísť – práve pod jeho podstavcom je totiž umiestnená doštička, ktorá vraj prináša šťastie ľudom z celého sveta. Stačí ju len pošúchať a niečo si priať!

 

Hagia Sofia, Istanbul

Chrám Hagia Sofia zo 6. storočia patrí k hlavným symbolom Istanbulu. Turisti sem však neprichádzajú len kvôli obdivovaniu nádhernej architektúry, ale aj za šťastím. Podľa legendy vraj raz cisára Justiniána silno bolela hlava, keď sa však čelom oprel o kamenný pilier, odrazu sa cítil oveľa lepšie. Dnes povestný „stĺp želaní“ spoznáte podľa dlhého radu, ale aj bronzovej tabuľky, ktorá je na ňom pripevnená. Ak vraj do otvoru v nej vložíte palec a vytiahnete ho vlhký, zlepší sa vám zdravie. Podľa inej legendy si môžete jednoduchým rituálom zabezpečiť aj iné formy šťastia. Stačí, keď s palcom vloženým dovnútra opíšete rukou celý kruh a splní sa vám akékoľvek želanie.

 

Socha v Dubrovníku

Svoju „šťastnú sochu“ má aj chorvátsky Dubrovník. Zobrazuje dramatika Marina Držića, ktorému sa hovorí aj dubrovnícky Shakespeare a pôvodne stála pomerne bez povšimnutia v okrajovej časti  Babin Kuk, kde sa mimochodom nachádzajú aj známe pláže a hotely. Keď ju však presunuli hneď vedľa jednej z hlavných pamiatok v meste (Knežov dvor), zaujala aj turistov a tí sa začali dotýkať jej nosa v nádeji, že sa vďaka tomu do Dubrovníka ešte v budúcnosti vrátia. Domáci netušia, odkiaľ sa takáto povera vzala a zatiaľ ani nie je jasné, či pošúchanie funguje, aj tak si však cudzinci tento malý rituál len málokedy odpustia.

 

Galleria Vittorio Emanuelle II., Miláno

Metropola severného Talianska je po celom svete známa ako mesto módy. K atrakciám, ktoré nevynechajú žiadni návštevníci, preto patrí aj zastrešená nákupná ulica Galleria Vittorio Emanuelle II. hneď vedľa katedrály. Na jej podlahe nájdete štyri mozaiky, reprezentujúce Miláno (červený kríž na bielom pozadí), Rím (vlčica s Romulom a Remom), Florenciu (ľalia) a Turín. Ten zastupuje malý tancujúci býk, v taliančine „torino“, čo je tiež pôvodný názov mesta. Legenda hovorí, že ak sa postavíte opätkom pravej opánky na jeho semenníky a trikrát sa rýchlo zatočíte dokola, splní sa vám želanie a sa váš život naplní šťastím.

 

Júliin dom, Verona

Severotalianska Verona je nádherné mesto s antickým amfiteátrom, stredovekou pevnosťou a nádhernými kostolmi, aj tak sem však najviac turistov mieri kvôli fikcii. William Shakespeare totiž práve sem zasadil svoj slávny romantický príbeh o Rómeovi a Júlii, a tak vo Verone môžete vidieť údajný hrob hlavnej hrdinky, Rómeov dom a najmä sídlo rodiny Capuletovcov, gotický dom Casa di Giulietta. Na jeho nádvorí stojí Júliina bronzová socha a ľudia sa dotýkajú jej pravého prsníka v nádeji, že im to prinesie vytúženú lásku. Tí, ktorí ju už našli, zas nechávajú na múroch svoje odkazy. Veria, že keď tam zanechajú meno svojej druhej polovičky, bude ich láska trvať večne.

 

Hrad v Blarney

Hrad Blarney sa nachádza na juhu Írska neďaleko Corku. Medzi ostatnými pamiatkami vyniká vďaka legendám, ktoré sa s ním spájajú. Podľa nich by mal ukrývať niekoľko tajných chodieb, v minulosti tam údajne žila čarodejnica a v hradnej veže je vraj zakomponovaný magický kameň. Keď ho pobozkáte, dostanete údajne do konca života úžasný dar výrečnosti. Problém je v tom, že dostať sa k nemu nie je jednoduché. Keďže sa nachádza na krkolomnom mieste, treba si ľahnúť na chrbát a spustiť sa do úzkeho priestoru medzi hradnou stenou a múrom, pričom vás niekto musí držať za ruky. Nehygienické, a predsa sem málovravní ľudia prichádzajú od roku 1897 až dodnes.

 

Piazza del Mercato Nuovo, Florencia

Toskánska Florencia je priam posiata nádhernými sochami, len „Il Porcellino“ však zobrazuje obyčajného diviačika. Bronzový originál z prvej polovice 17. storočia je vystavený v múzeu Bardini, ľudia však stále môžu obdivovať jeho kópiu pred lekárňou na Piazza del Mercato Nuovo v centre mesta, kde aj pôvodne zdobila pitnú fontánku pre obchodníkov na trhu. Traduje sa, že ak sa dotknete ňufáka, budete mať šťastie, a tak to každý deň skúšajú stovky ľudí. Len málokto tuší, že skutočný rituál je o čosi komplikovanejší. Jednou rukou síce treba hladiť rypák, druhou však zároveň treba vložiť do papule mincu. Ak prepadne cez mriežku, šťastie je zaručené. Ak nie, treba skúšať znova.

 

Centrum Bratislavy

V roku 1997 osadili v uliciach bratislavského centra hneď tri sochy - Schöne Náciho, Napoleonského vojaka a Čumila. Práve dielo Viktora Hulíka na križovatke ulíc Laurinská, Panská a Rybárska brána je podľa autora vyjadrením pohody, úsmevu a dobrej nálady a rýchlo sa zaradilo k najobľúbenejším atrakciám v meste. Len máloktorý turista odíde bez toho, aby sa odfotografoval s vysmiatym chlapíkom z kanála, a mnohí pridajú aj pohladkanie. Medzi návštevníkmi mesta totiž koluje legenda, že ak sa dotknete Čumilovej čiapky, prinesie vám to šťastie. Že to pre istotu skúšajú mnohí, dokazuje aj viditeľné zošúchanie.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa