Najlepšia botanická Európy je v Batumi: Každá časť je venovaná inému kútu planéty!

2023-11-11 08:00:00 |   |    | 

Na Slovensku máme niekoľko zaujímavých botanických záhrad, za tou najkrajšou v Európe sa však musíte vydať do gruzínskeho Batumi. Na ploche vyše 100 hektárov sa ponoríte do prírody zo všetkých kútov sveta!



 

Botanická záhrada Batumi leží medzi ústím rieky Chakvistskali a Zeleným mysom asi 9 kilometrov od centra rovnomenného mesta. Pôvodne túto oblasť vo výške do 220 metrov nad morom pokrývali buky, gaštany a lipy, od 80. rokov 19. storočia tu však začali vysádzať prvé exotické rastliny. Významným míľnikom bol najmä rok 1892 a založenie 10-hektárovej „Aklimatizačnej záhrady“, z ktorej sa vyvinul dnešný Horný park s plochou asi 11 hektárov.

Nájdete v ňom viac než 220 rastlinných druhov vrátane 30 metrov vysokých bambusov a príjemne voňajúcich hortenzií, ktoré v lete patria k najväčším ozdobám záhrady. Viaceré rastliny však kvitnú aj v zime. Horný park leží priamo nad morom a jeho súčasťou sú aj vyhliadkové plošiny, odkiaľ v prípade priaznivých podmienok dovidíte až do Turecka alebo opačným smerom do Ruska. Ak vás zaujíma architektúra, neobíďte ani Tatarinov letohrádok z roku 1902.

Hocitu však prvé porasty už dávno predtým, za oficiálny dátum otvorenia botanickej záhrady sa považuje 3. november 1912. Dnes okrem Horného parku zahŕňa aj Dolný park plný magnólií, oleandrov, paliem či cédrov a Prímorský park Giorgiho Gabrichidzeho vo francúzskom štýle, ktorý je najrušenejší. Nachádza sa tam totiž hlavný vchod, skleníky, časť vyhradená pre svadby, ale aj rekreačná zóna na piknik a kempovanie.

Áno, botanická záhrada v Batumi je tak obrovská, že v nej niektorí ľudia trávia aj niekoľko dní a nocí. Ak však toľko času nemáte, ideálnou možnosť sa javia elektrobusy, ktoré vás v prepočte za asi 3 eurá prevezú celým areálom oveľa rýchlejšie. Treba však povedať, že hoci si sily ušetríte na ďalšie výlety, zo záhrady si rozhodne neodnesiete toľko zážitkov, koľko by si zaslúžila.

V deviatich fytogeografrických častiach totiž máte šancu spoznať prírodu Východnej Ázie, Himalájí, Austrálie, Nového Zélandu, Severnej Ameriky, Mexika, Južnej Ameriky, Stredomoria a Kaukazu. A taká príležitosť sa vám už nemusí naskytnúť!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa