Najnebezpečnejšie turistické trasy na svete: Sem sa vyberú len ľudia bez pudu sebazáchovy

2024-02-29 17:00:00 |   |    | 

Možno sa môžete pochváliť dlhým zoznamom zdolaných turistických chodníkov, no na tento výber by ste si netrúfli. Napriek veľkej hrozbe však aj tie najnebezpečnejšie turistické trasy na svete lákajú veľa záujemcov, ktorí pokúšajú šťastie a chcú sa pochváliť ich prejdením.



 

Wendenstock, Švajčiarsko

Švajčiarsko je rajom pre milovníkov turistiky a nájdete tam trasy rôznych obtiažností. K tým najťažším patrí Wendenstock. Existuje tam niekoľko trás vrátanej horolezeckej, ktorá patrí medzi najkomplikovanejšie na svete. Chodníky sú nebezpečné najmä po období dažďov, keď sa tam veľmi šmýka. Kúsok adrenalínu však stojí za to dobrodružstvo a nádherné výhľady, ktoré budete mať počas celej túry.

 

Anjelské pristávanie, Národný park Zion, Utah, USA

Na prvý pohľad táto trasa vôbec nevyzerá nebezpečne. Má niečo vyše osem kilometrov a väčšina z nej prechádza veľmi dobrým terénom. Chodník je dostatočne široký a vy si vďaka tomu môžete vychutnať nádherné pohľady na tento národný park. Na konci trasy však príde poriadna výzva, ktorej sa mnohí zľaknú. Takmer kilometer dlhý úsek je totiž veľkou výzvou na nervy i šikovnosť Veľmi úzky chodník totiž prechádza popri útese a po celý čas tak budete mať z jednej strany hlbokú priepasť. Za posledné desaťročie tam zomrelo veľa ľudí, najmä po období dažďov, keď sú kamene na ceste klzké.

 

Hua Shan, Čína

Vrch Hua Shan (Chua-šan) patrí medzi najväčšie turistické výzvy nielen v Ázii, ale aj vo svete. Nebezpečný je hneď z dvoch dôvodov. Prvou je samotná trasa. Veľká časť chodníka má podobu dreveného mosta, ktorý je zavesený niekoľko desiatok metrov nad priepasťou. Prechádzať po ňom budete bez istenia a dokonca i bez zábradlia. Keď zdoláte túto výzvu, pokračujte ďalej. Tam už na vás budú čakať prechody s reťazami, pri ktorých je však jeden malý problém. Už majú za sebou lepšie časy, preto taktiež zvyšujú riziko prechodu. No podľa horolezcov sú najhoršie schody, ktoré sú v niektorých bodoch takmer kolmé a môžete na nich trpieť závratmi. No a teraz k druhému dôvodu, prečo sa ľudia obávajú tejto trasy. Okrem toho, že je nebezpečná, je totiž navyše aj obojsmerná a kvôli tomu predstavuje poriadnu výzvu pre vašu šikovnosť. V žiadnom prípade sa tam neodporúča ísť počas zlého počasia, najmä nie počas veterných dní.

 

El Caminito del Rey, Španielsko

V rokline El Chorro sa nachádza jeden z najnebezpečnejších európskych chodníkov. Pôvodne slúžil pre zamestnancov vodnej elektrárne, ktorá sa tam nachádzala. No keď podnik zatvorilo, cesta začala chátrať. Kvôli nádhernému výhľadu tam však začalo prúdiť veľké množstvo turistov a stav chodníka sa preto ešte viac zhoršoval. V súčasnosti už preto nie je istenie v tak dobrom stave a zabrať dostali aj betónové časti, ktoré sa pomaly začali rozpadávať. Preto si musíte dávať extrémne veľký pozor, aby ste náhodou nespadli alebo si neublížili. Španielska vláda sa nedávno zaviazala, že sa v blízkej budúcnosti pustí do renovácie tejto turistickej trasy a postupne obnovia celý chodník.

 

Kalalau, Kauai, Havaj

Ak milujete výhľady na pláž a rozbúrený oceán, toto bude pre vás veľké lákadlo. Turistický chodník totiž prechádza popri útesoch na ostrove Kauai a ponúka úžasný zážitok. Nebude to však zadarmo. Cesta nie je vôbec jednoduchá, je už v horšom stave a navyše nemá žiadne istenie. Preto si ešte na začiatku tejto trasy prečítate zvláštne upozornenie. Podľa neho po celý čas nemáte pozerať dole pod nohy, ale priamo pred seba. Inak vy sa vám ľahko mohla zatočiť hlava a kvôli tomu by ste mohli spadnúť. Nezabudnite na dobrú obuv a v lete aj na štedrú dávku opaľovacieho krému, pretože tam páli silné slnko.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa