Najkrajšie oázy sveta: Zmeňte výlet do púšte na jedinečné dobrodružstvo

2024-02-29 00:00:00 |   |    | 

Výlety do púšte môžu znieť veľmi lákavo. Lenže keď budete prechádzať jednotvárnou krajinou, tak vás to môže začať trochu nudiť. Preto je vždy milým prekvapením, keď zrazu počas vašich potuliek objavíte oázu so všetkou nádherou, ktorú prináša.



 

Tafilalt, Maroko

V Maroku sa nachádza množstvo oáz a je to aj jeden z dôvodov, prečo je táto krajina tak obľúbená u turistov. Najväčšia a najvýznamnejšia z oáz sa nazýva Tafilalt a nachádza sa v údolí Ziz. V tejto oblasti je podobná pôda ako v dažďových pralesoch a rastie tam množstvo palmových stromov, ktoré uvidíte už z diaľky. Medzi nimi vznikla menšia dedinka Aoufous, ktorej názov v preklade znamená „uprostred paliem“. Voda sa do tejto lokality dostáva prostredníctvom rieky Ziz.

 

Huacachina, Peru

Príroda často dokáže malé zázraky, čoho dôkazom je aj oáza Huacachina. Tá sa totiž nachádza na najsuchšej púšti na svete a podľa odborníkov je veľkým prekvapením, že dokázala vzniknúť v takomto prostredí. Situovaná je na juhu Peru a postupne pri nej vybudovali menšiu dedinku. I keď sa oáza nenachádza v blízkosti žiadnej inej väčšej atrakcie, láka množstvo turistov. V súčasnosti tam dokonca nájdete aj možnosti na ubytovanie, takže môžete stráviť noc uprostred púšte a s jedným z najkrajších výhľadov na nočnú oblohu. Na oáze Huacachina sa však negatívne podpísalo globálne otepľovanie. Jazero, z ktorého čerpajú vodu, začalo kvôli veľkým horúčavám výrazne klesať, preto ho museli doplniť z neďalekého väčšieho jazera Ica. Inak by nielen stratili zaujímavú atrakciu, ale najmä by sa skomplikoval život tunajším obyvateľom.

 

Timia, Nigéria

Nigérijská oáza Timia sa nachádza v pohorí Air. V tomto prípade je to dokonca väčšie mesto, v ktorom žije až 14 000 obyvateľov. Je súčasťou známej turistickej trasy, ktorá vedie tunajšími kopcami a taktiež popri historických pamiatkach, ako je napríklad uchovaná pevnosť, ktorú postavili francúzski vojaci. Ľudia tam prichádzajú aj kvôli vodopádom, ktoré sú viditeľné iba počas niektorých období roka, keď spadne viac zrážok. Celé mesto je obklopené zeleňou. Okrem paliem sa tu výborne darí všetkým druhom citrusových stromov.

 

Siwa, Egypt

Aj v Egypte sa nachádza jedna známa oáza, ktorá leží v blízkosti hraníc s Líbyou. Nájdete ju na rozmedzí dvoch púští a keďže tam boli úrodné pôdy, postupne na tomto území vzniklo mesto Sívske oázy, ktoré má viac ako 30 000 obyvateľov. Táto lokalita bola obývaná už stovky rokov. Pôvodní obyvatelia sa živili pestovaním olív, s ktorými potom obchodovali aj v iných krajinách. V súčasnosti sa tu naďalej darí hospodárstvu, ale veľkú časť zárobkov už majú i z turizmu.

 

Vadí Baní Chálid, Omán

Podľa mnohých cestovateľov je toto tá najkrajšia oáza na svete. Je v nej toľko zelene a je tak výrazná, že sa do nej musíte zamilovať na prvý pohľad. Voda vo Vadí Baní Chálid má nádhernú zelenú farbu. Je priezračná a žijú v nej dokonca malé rybky. Vďaka dobrým podmienkam okolo oázy vyrástlo množstvo paliem. Popri nich neskôr vybudovali pár budov, ktoré v súčasnosti slúžia najmä na účely turizmu. Zatiaľ čo niektoré oázy sa počas roka menia aj kvôli poveternostným podmienkam, táto zostáva po celý čas rovnaká. Môžete si tam objednať výlet aj z hotelových rezortov a návštevníkom dokonca naďalej umožňujú kúpanie sa vo vode. Po úmornej ceste horúcou púšťou je to dokonalé osvieženie, ktoré je veľkým lákadlom pre dovolenkárov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa