Grécky ostrov Syros – dovolenka pre tých, ktorí majú radšej pokojnú atmosféru

2023-06-25 12:30:00 |   |    | 

Každý z nás má rád iný typ dovolenky. Niektorí si najlepšie oddýchnu počas aktívneho programu, iní vyhľadávajú party život a mnohí zase túžia po tichu a relaxe. Ak ste fanúšikmi práve takejto komornejšej atmosféry, máme pre vás výborný tip z Grécka. Zájdite si tento rok na dovolenku na ostrov Syros, ktorý je súčasťou súostrovia Kyklady.



 

Divadlo Apollo

Na Syrose nájdete vynikajúce lokálne divadlo, ktoré je zároveň aj zaujímavou pamiatkou. Postavili ho v roku 1864 na základe návrhu architekta Pietra Sampa. Má dve poschodia a domáci o ňom hovoria, že je malou napodobeninou milánskej La Scaly. Na jeho výstavbu použili najmä biely mramor, čo mu dodáva na luxusnom vzhľade. Pripravte sa tiež na steny, ktoré sú bohato zdobené rôznymi maľbami. Najväčšie zastúpenie medzi predstaveniami majú opery. Apollo bolo vôbec prvým operným domom, ktorý otvorili v Grécku. Najhoršie časy zažil počas 2. svetovej vojny, keď ho takmer úplne zničili Nemci. Potom sa im ho podarilo zrenovovať, ale v súčasnosti tam už robia predstavenia len výnimočne a budova väčšinou slúži na usporiadanie rôznych eventov. Divadlo sídli v Ermoupolise, ktoré má zaujímavé historické centrum a je hlavným mestom ostrova.

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Βαμβακούσης

Posted by Apollon Theater on Wednesday, June 7, 2017

 

Kapucínsky kláštor

V dedinke Ano Syros nájdete na vysokom útese Kapucínsky kláštor, zasvätený svätému Jánovi. Založili ho v 17. storočí a až dodnes ho využívajú mnísi tohto rádu. V jeho areáli je situovaný kostol Agios Ioannis, ktorý patrí k najstarším chrámom na ostrove. Zaujímavé je aj jeho podzemie. Tam sa nachádza krypta, ktorá sa v súčasnosti využíva už ako hrobka. Pochovaní sú v nej členovia najstarších rodov na Syrose, ktorí vyznávali katolícku vieru. V minulosti však mala úplne iný účel. Pred mnohými rokmi totiž slúžila ako skrýša pre pirátov, ktorí na ostrov prichádzali so svojím lupom. V blízkosti tohto kláštora sa nachádza ďalší, ktorý využívajú jezuiti a rozlohou je o niečo menší.

 

Námestie Vaporia

Najviac zaujímavostí nájdete v hlavnom meste Ermoupolis. Tomu dominuje najmä námestie Vaporia, kde sa nachádza viacero pôvodných historických budov. Kedysi tam bolo hlavné centrum obchodu a stretávali sa tam obchodníci z celého sveta. V centre tiež uvidíte historickú radnicu, v ktorej sídli archeologické múzeum a múzeum o súostroví Kyklady.

 

Pochúťky, ktoré ochutnáte na Syrose

Dovolenka v Grécku sa nám automaticky spája s ich úžasnou gastronómiou. Okrem tradičných jedál ako tzatziki, grécky šalát alebo souvlaki si na Syrose pochutnáte aj na lokálnych špecialitách. Loukoumia je sladké želé obalené v cukre a inšpirácia naň prišla z Turecka. Halvadopita je zase jemný nugát, plnený brusnicami a orieškami. Na toto lahodné prepojenie chutí istotne nezabudnete. Špeciálne sú aj tunajšie klobásky, ktoré sa dochucujú štedrou dávkou fenikla a cesnaku. Louza je zase bravčové mäso, ktoré sa suší na vzduchu a následne marinuje v červenom víne a korení. Nezabudnite ani na vynikajúce lokálne syry.

 

Najlepšie pláže na Syrose

Grécke ostrovy sú vyhľadávané vďaka ich výborným plážam. Aj na Syrose si teda prídete na svoje a určite by ste mali vyskúšať niektoré z týchto:

Asteria – nachádza sa pri meste Ermoupoli a vďaka tomu je dobre prístupná. Často ju využívajú domáci obyvatelia. Má navyše výborné podmienky na plávanie a nachádzajú sa pri nej viaceré dobré podniky.

Agathopes – jedna z najznámejších pláží na Syrose. Neďaleko sú situované viaceré rezorty, takže tam chodí veľa dovolenkárov. Veľká časť z nej je piesočná, čiže je ideálna na leňošenie.

Galissas – patrí medzi najväčšie pláže na ostrove. Má označenie modrou vlajkou a ponúka vynikajúce podmienky pre rodiny s deťmi. Pláž je krásna, je okolo nej nádherná príroda a taktiež má mierny vstup do mora. V jej blízkosti sa nachádzajú zaujímavé atrakcie ako napríklad kaplnka Agia Pakou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa