Pobaltie, Nemecko či Poľsko: Vyskúšajte pláže Baltického mora

2023-07-14 12:00:00 |   |    | 

Pri výbere letných dovoleniek sa väčšinou zameriavame na exotiku a južné krajiny. Čo tak vyskúšať tento rok niečo úplne iné? Keď zavítate k Baltickému moru, budete milo prekvapení nielen možnosťami, ktoré ponúka, ale aj tým, koľko turistov má v skutočnosti o túto destináciu záujem. Stačí vystihnúť príjemné obdobie s horúcimi dňami a budete sa cítiť snáď ešte lepšie ako v tradičných destináciách.



 

Nida, Litva

Legenda hovorí, že táto nádherná oblasť zapísaná na zozname UNESCO vznikla vďaka obryni Neringe. Typické sú pre ňu najmä pieskové duny, ktoré sú najväčšie v Európe. Niektorí turisti si dokonca nerozkladajú svoje deky a slnečníky priamo pri mori, ale na týchto vyvýšených miestach, odkiaľ majú perfektný výhľad na okolie. V celej oblasti sa nachádzajú aj zaujímavé drevené domčeky, rozmiestnené aj priamo popri pobreží. Nida sa tešé veľkej popularite už veľmi dlho. V 19. a 20. storočí sa stala obľúbeným miestom umelcov, ktorí sa tam stretávali a vzájomne inšpirovali pri tvorení rôznych diel. Svoj dom tam mal dokonca aj držiteľ Nobelovej ceny Thomas Mann.

 

Mändjala, Estónsko

K Estónsku patrí veľké množstvo ostrovov, ktoré sa priam núkajú aj na letnú dovolenku. Najväčší z nich sa nazýva Saaremaa a možno trochu prekvapivo tam nájdete malý raj. Jeho pobrežie je nádherné a navyše aj veľmi rozmanité. Môžete sa tešiť na klasické pláže, ale aj divočinu, ktorá zase ponúka nádherné scenérie. Najväčšia pláž sa nazýva Mändjala a pri pohľade na ňu budete mať pocit, že ste sa ocitli niekde v exotike. Jemný piesok, čistá voda a krásne pobrežie sú tou najlepšou pozvánkou na to, aby ste si tu užili príjemný relax. Počas leta tam zvykne pofukovať aspoň mierny vietor. Vďaka tomu tam máte ideálne podmienky na windsurfing, ale aj na iné vodné aktivity. Popri jej pobreží sa nachádzajú aj ihriská a podniky na občerstvenie.

 

Sopot, Poľsko

S našimi severnými susedmi si väčšinou nespájame predstavu klasickej letnej dovolenky. Naplánujte si však aj výlet autom a urobte si vždy na jeden deň krátke prestávky vo viacerých mestách, aby nebola cesta až natoľko dlhá. Jedným zo zaujímavých miest pri baltickom mori je Sopot, známy aj vďaka kúpeľníckej tradícii. Nachádza sa medzi Gdyňou a Gdanskom, takže ponúka aj veľa možností na výlety. Na pláži sa nachádza najväčšie drevené mólo v Európe. Medzi Poliakmi je Sopot známy aj ako jachtárske mesto. Taktiež ponúka množstvo zaujímavých vodných aktivít, alebo si len tak poleňošte na pláži s výhľadom na ich okolitú prírodu.

 

Heringsdorf, Nemecko

S nemeckým pobrežím pri Baltickom mori sa najčastejšie skloňuje dovolenka na Rujane. Táto úžasná oblasť, ktorá perfektne skĺbila históriu s nádhernou prírodou, je pre mnohých top voľbou na dovolenku. No neďaleko nej sa nachádza ďalší silný konkurent, ostrov Heringsdorf, ktorý je druhým najväčším v tomto regióne. Obklopujú ho pláže so zlatistým pieskom, lákajúce na opaľovanie aj aktívny oddych. V ich blízkosti sa nachádza viacero podnikov a obchodov a nechýba dokonca ani kino.

 

Leba, Poľsko

Keďže je nám Poľsko tak blízke svojou kultúrou, pridávame odtiaľ ešte jeden tip - pláž Leba, ktorú pokrýva jemný biely piesok a vďaka tomu patrí medzi najfotografovanejšie prímorské miesta v krajine. Prezývajú ju dokonca „poľská Sahara“, lebo sa tam nachádza veľa krásnych oblastí, ktoré pripomínajú púšť. Táto časť Poľska je aj domovom viacerých vzácnych vtákov. Darí sa tam napríklad čiernym bocianom a jedinečnému druhu sovy. Z vodných aktivít je to najlepšie miesto pre surfing a uvidíte tu tiež veľa jácht.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa