Nemecké Passau - mesto troch riek

2013-06-04 11:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Stará architektúra s bohatou históriou, množstvo turistov rôznych národností a časté hmly, pod ktorými sa ukrýva sympatické bavorské mestečko.



Len máloktoré mesto sa môže popýšiť sútokom troch rozličných riek na jednom mieste. Najmenšia rieka Ilz, najdlhší Dunaj a najmohutnejšia rieka Inn omývajú výbežok, na ktorom sa nachádza historická časť mesta. Novšia štvrť sa rozprestiera na priľahlých kopcoch.

Passau si vďaka svojej výhodnej polohe píše rozmanitú históriu, z toho veľkú časť tvorí biskupstvo, založené už v roku 739. Samotní biskupi, ktorých vplyv a pôsobenie je tu citeľné i dodnes, zanechali mestu prevažne barokový ráz, čo pri jeho návšteve určite neprehliadnete.

Najnavštevovanejším skvostom je Dóm sv. Štefana. Táto dominanta mesta vo svojom interiéri ukrýva najväčší organ na svete s 17 388 píšťalami. Jeho interiér je do detailov prepracovaný. Tí, ktorí sa radi nechajú unášať duchovnom, si prídu na svoje.  Kostol sv. Ducha, sv. Michala či Kostol sv. Panny Márie pomocnice s 321 prosiacimi schodami je len spomenutým zlomkom.

V Passau tiež môžete navštíviť Múzeum skla, hračiek i Múzeum moderného umenia. Na samotnom cípe, kde sa zlieva Dunaj s Innom a Ilzom, sa nachádza pamätník obetiam Dunaja - symbolická kotva s reťazou. 

Z priľahlého kopca sa týči passauská pevnosť - Veste Oberhaus, ktorá je rozdelená na horný a dolný hrad. V minulosti slúžila ako rezidencia kniežacích biskupov či ako vojenské väzenie.

V súčasnosti je v pevnosti múzeum a v jej tesnej blízkosti hvezdáreň. Z horného hradu vidieť ojedinelý jav, kedy sa tri rieky vlievajú do jedného mohutného toku. Naopak, občasné záplavy nie sú v meste ničím výnimočné, tak ako ranné hmly. 

Ak ste milovníkmi cyklistiky, tak štyristo kilometrov kvalitných cyklistických trás, ktoré sa vinú popri Dunaji, lesoch, vinohradoch až do Passau, by vás mali presvedčiť na „menší“ výlet, práve bicyklom.

Miestna univerzita, v ktorej študuje množstvo zahraničných študentov či príliv turistov z dunajskej vodnej cesty na výletných lodiach, je znakom príjemného multikulturalizmu v bavorskom meste Passau.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa