Štuttgart - mesto automobilových fanúšikov a rekordných trhov

2018-03-29 12:00:00 |   |    | 

Nemecké mesto Štuttgart leží v blízkosti hraníc s Francúzskom, Luxemburskom a Švajčiarskom. Všetky tieto krajiny sú vzdialené maximálne hodinu a pol až tri hodiny cesty. Tieto destinácie sú dobre prepojené pomocou vlakovej dopravy, takže si odtiaľ môžete naplánovať aj dovolenku do susedných štátov. Najlepšie spojenie zo Slovenska je buď vlakom s jedným prestupom v Salzburgu, alebo letecky z Viedne.



 

Múzeá Mercedesu-Benz a Porsche

V 19. storočí v malej dielni pri Stuttgarte stvorili dvaja nadšenci Gottlieb Daimler a Wilhelm Maybach dovtedy nevídaný zázrak v podobe prvého automobilu. I keď sa ich známi a kolegovia pozerali na tento nápad s úškrnom na tvári, nakoniec im museli vzdať veľkú poklonu. Na oslavu týchto dvoch pánov otvorili v rodnom meste prvého auta osemposchodové múzeum, ktoré mapuje históriu výroby značky Mercedes-Benz. Na výstave uvidíte dokopy 1500 kusov rôznych modelov, z ktorých najvzácnejší je jeden z prvých prototypov, ktorý stvorili dvaja talentovaní Nemci. Okrem múzea, ktoré je postavené v blízkosti továrne Daimler, si v Stuttgarte môžete pozrieť aj ďalšiu výnimočnú automobilovú výstavu. Tá je zameraná na firmu Porsche, ktorá prezentuje nielen niekoľko modelov z ich série, ale k tomu pridali navyše niekoľko zaujímavých interaktívnych prvkov. Na veľkej stene s dotykovými obrazovkami si preštudujete rôzne kresby s návrhmi všetkých typov týchto áut a na hudobnej hre si pomocou zvukov motorov vytvoríte vlastnú neobvyklú symfóniu.

 

Kostol sv. Jána

Symbolickým bodom mesta je kostol sv. Jána, ktorý vybudovali počas 19. storočia. Domáci obyvatelia mu vybrali krásnu polohu priamo pri brehu malého jazera, v ktorom sa jeho podobizeň odráža spolu s okolitou prírodou a vytvára tak úžasnú scenériu. Napriek tomu ho nepriatelia počas 2. svetovej vojny nešetrili a taktiež sa stal cieľom bombardovania. Po jej skončení ho museli kompletne renovovať, ale vežu sa rozhodli nechať symbolicky nedokončenú. Takto mala všetkým generáciám pripomínať, aké škody napáchala vojna aj na kultúrnych pamiatkach. Kostol je obľúbený tiež vďaka jeho oknám s farebnou sklenenou výplňou, ktoré vyniknú najmä počas slnečných dní.

 

Televízna veža

Stuttgart dal svetu aj ďalšiu jedinečnosť, ktorou je prvá betónovo-železná televízna veža na svete. Podľa jej vzoru potom postavili podobné vysielače vo zvyšku Európy a nápad skopírovali aj do krajín na iných kontinentoch. Jej súčasťou je vyhliadka, z ktorej uvidíte celé mesto, ale i krásne pohorie v okolí.

 

Námestie Schlossplatz

Jedným z najobľúbenejších miest domácich obyvateľov a turistov je námestie Schlossplatz, kde sa nachádzajú viaceré významné pamiatky a park s lavičkami na posedenie. Ten je najkrajší v prvej časti leta, keď sú záhony plné rozkvitnutých kvetov. Prvou zaujímavou budovou je starý hrad, v ktorom v súčasnosti sídli mestské múzeum. To mapuje dejiny Stuttgartu, uvidíte tam vzácne vykopávky a zachované predmety z obdobia stredoveku. Ešte krajší je nový hrad, ktorý bol postavený podľa vzoru francúzskeho Versailles. Ten si ale môžete obzrieť len zvonku, pretože jeho priestory v súčasnosti slúžia pre úradné účely a nachádza sa tam krajský parlament.

 

Kaplnka Sepulchral

Legenda o kaplnke Sepulchral sa spája s tragickým príbehom lásky. Pochovaný je tam posledný kráľ a posledná kráľovná Württemberska. K mladej panovníčke sa dostali klebety o tom, že ju jej manžel nielen podviedol, ale svoju milenku si aj tajne vzal za druhú manželku. I keď sa nepríjemné informácie nezakladali na pravde, k nej sa už tieto dôležité správy nedostali, lebo jej od žiaľu puklo srdce. Kráľ dal potom na kopci pri meste vystavať kaplnku, kde ju pochoval. Z okolitých vrchov si vybral také miesto, aby sa na neho mohol pozerať zo svojej komnaty a vďaka tomu na svoju milovanú nikdy nezabudol. V súčasnosti sa v jej okolí nachádzajú vinice a vychádzka k nej je obľúbenou ľahkou túrou vhodnou aj pre rodiny s deťmi.

 

Palác Ludwigsburg

Na predmestí Stuttgartu sa nachádza menšie mestečko Ludwigsburg, ktoré dostalo svoje pomenovanie podľa najväčšieho barokového paláca v krajine. Ten patrí k najzachovalejším sídlam v Európe. Jeho dominantou je veľká mramorová sála, ktorá slúžila na organizovanie bálov a stretnutia s návštevami. Ostatné miestnosti sú bohato zdobené freskami od maliara Matthäusa Günthera. V jeho priestoroch sa nachádza aj najstaršie zachované zámocké divadlo na svete. Veľmi pekný je tiež park a záhrady, ktoré sú prístupné počas celého roka.

 

Najväčšie vianočné trhy v Nemecku

Vianočné trhy v Nemecku patria v Európe k najkrajším a Stuttgart sa môže pýšiť tými najväčšími. V centre sa nachádza dokopy vyše 280 stánkov, ktoré sa rozprestierajú hlavne na dvoch námestiach Marktplatz a Schillerplatz. Odtiaľ prechádzajú do okolitých uličiek, pričom sa rozprestierajú po celom centre. Výnimočnosť týchto trhov spočíva aj v časti venovanej detským návštevníkom. Tá sa nachádza na námestí Schlossplatz, kde majú k dispozícii niekoľko druhov retro kolotočov. Môžu sa tam povoziť na vianočnom vlaku, na vyhliadkovom kolese, ktoré má jednotlivé kabínky v tvare veľkých vianočných gulí alebo na klasickom kolotoči s koňmi, saňami a inými vianočnými zábavkami.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa