Toledo – mesto, ktoré nás naučilo, čo je tolerancia

2020-12-25 00:00:00 |   |    | 

V súčasnosti sa často hovorí o tom, aké napätie vládne medzi jednotlivými náboženstvami a že ich zástancovia nedokážu spoločne pokojne fungovať. Toledo nám už dávno v minulosti ukázalo, že pri troche rešpektu a tolerancie to nie je žiadna prekážka. Stovky rokov v jednom meste žili bok po boku kresťania, židia a moslimovia, ktorí nemali medzi sebou žiadne problémy a dokázali tomuto regiónu vniesť osobité čaro z ich kultúrneho zázemia.



 

Pevnosť Alcázar

Pri pohľade na panorámu Toleda je jednou z najvýraznejších budov pevnosť Alcázar. Tú postavili na jednom z vrcholov, aby ponúkala panovníkom dostatok bezpečia a vojaci odtiaľ mali výborný rozhľad na celé okolie. Počas jej histórie ju niekoľkokrát renovovali, ale vždy sa jej snažili ponechať pôvodný maurský charakter. Ten sa na viacerých miestach strieda s renesančnými prvkami, ktoré badať najmä na fasáde hlavnej budovy. Neskôr ju premenili na malú vojenskú základňu, ktorá zohrala dôležitú úlohu počas občianskej vojny. V súčasnosti sa tam nachádza vojenské múzeum, ktoré prináša informácie práve z tohto neľahkého obdobia a taktiež tam uvidíte výstavu rôznych druhov dobových zbraní.

 

Toledská katedrála

Prepojenie jednotlivých náboženstiev môžeme vidieť aj na príklade hlavnej katedrály. Tento katolícky kostol postavili na mieste, kde sa v minulosti nachádzala mešita a sídli rovno vedľa Židovského námestia. Majstrovské dielo postavili v 13. storočí a exteriéru dominujú gotické prvky. Do katedrály vchádzate cez historickú vstupnú bránu, cez ktorú v minulosti podávali jedlo pre chudobných obyvateľov. Po vstupe priamo do kostola vás čaká ďalší príjemný šok. Pred vami sa bude nachádzať obrovský priestor s vysokými oknami s farebnými sklami, ktoré rozohrajú po celom interiéri krásne dúhové divadlo. Na stenách sa nachádza niekoľko vzácnych sakrálnych malieb a dominantnou časťou je oltár so sochami v životných veľkostiach. Krásny priestor nájdete tiež v sakristii, kde steny zdobia ďalšie vzácne fresky.

 

Historické centrum

Prepojenie všetkých troch náboženstiev môžeme badať v celom historickom centre. Je krásne sledovať, v akej symbióze dokázali existovať. Pri prechádzke týmito starými uličkami môžete obdivovať architektúru inšpirovanú moslimským, židovským, ale aj katolíckym vplyvom. To všetko je prepojené s domácou španielskou kultúrou. Pestré fasády, zaujímavé ozdobné prvky a budovy z rôznych ér sú takým malým skanzenom uprostred Toleda. Dozviete sa tam viac ako počas dlhého štúdia dejín architektúry.

 

Mestské parky

Od tohto roka sa v Tolede a jeho blízkom okolí nachádza devätnásť parkov. Naposledy otvorili tri, ktoré sú situované v širšom centre. V meste si dávajú záležať na tom, aby mali všade dostatok zelene a poskytli domácim obyvateľom miesto na oddych. Najobľúbenejší je Metroparks, ktorý pozostáva zo šestnástich menších parkov. Väčšina z nich má podobu divočiny, nachádzajú sa tam turistické chodníky, pôvodné rastliny a dreviny a uvidíte tiež vzácne druhy vtákov. V niektorých častiach sú zase situované cyklistické chodníky a vychádzkové trasy. Po nasýtení sa histórie potom môžete zájsť aj do prírody, kde načerpáte novú silu.

 

Kláštor San Juan de los Reyes

V 15. storočí založili v meste jeden z najstarších kláštorov v tejto časti Španielska. Ten bol postavený v štýle neskorej gotiky a vzácnu pamiatku predstavuje aj z architektonického hľadiska. Areál pozostáva z niekoľkých budov, kde sa nachádzala kaplnka, menší kostol, priestory pre oficiálne návštevy a súkromné izby mníchov. Veľmi obľúbenou časťou sú vnútorné záhrady, ktoré boli pýchou už pôvodných obyvateľov. Interiér je oproti Toledskej katedrále skromnejší, ale aj tam nájdete niekoľko vzácnych obrazov.

 

Brána Nueva de Bisagra

K najvzácnejším stavbám v meste patrí brána Nueva de Bisagra. Tá bola pôvodne súčasťou areálu pevnosti Alcázar. Má dve úplne odlišné podoby. Zatiaľ čo vnútorná strana, ktorú videli aj domáci obyvatelia, je jednoduchšia a bez zdobenia, na tej vonkajšej sa nachádza obrovský erb. V minulosti to bola hlavná vstupná brána do Toleda, cez ktorú musel vstúpiť každý návštevník. Jej súčasťou sú dve postranné veže, ktoré sa v minulosti využívali na obranné účely.

 

Most Puente de Alcántara

Popri Tolede preteká rieka Tajo. Ponad ňu prechádza niekoľko mostov, najznámejší z nich sa volá Puente de Alcántara, ktorý prechádza priamo k bráne Nueva de Bisagra. V tomto miesta sa nachádza aj budova bývalej nemocnice Santa Cruz, kde dnes sídli umelecké múzeum. Samotný most postavili za čias Rimanov, potom ho prebudovali Maurovia, až nakoniec získal barokový charakter. Z toho miesta máte taktiež nádherný výhľad na centrum.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 13. máj. 2024. Meniny má Servác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa