Jaskyňa Zlá diera

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Jaskyňa Zlá diera



 

Jediná sprístupnená jaskyňu na území Prešovského okresu sa nachádza uprostred smrekového lesa nad obcou Lipovce smerom na Lačnov. Zlá Diera je výnimočná veľmi citlivým spôsobom sprístupnenia, pri ktorom návštevník s prilbou na hlave prechádza so sprievodcom tajuplné podzemie.

Zlá Diera vznikla v kryhe vápencov a dolomitov, zasahuje z pohoria Branisko do prevažne pieskovcovej vrchoviny Bachureň. V blízkosti sa nachádza 2,5-kilometrový Lačnovský kaňon, ktorý vytvoril Lačnovský potok.

V jaskyni zimuje okolo 250 netopierov, ktoré zoológovia radia do 12 druhov. Najpočetnejší je podkovár malý a netopier veľký.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 800 m

Doba trvania: 40 min.

Priemerná teplota: 7 °C

 

Objavenie

Zlá diera je otvorená od roku 1999.

 

Ako sa tam dostať

V smere z Prešova do Popradu je pred obcou Fričovce odbočka vpravo do obcí Šindliar a Lipovce. Za Lipovcami pokračujte smerom do Lačnova. Po 2 km vás pri ceste čaká parkovisko. Ďalej 17 minút pešo, chvíľu po lúke, neskôr po lesnom chodníčku. Trasa je označená, sú na nej odpočívadlá a krásne vyhliadky.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Lipovce, resp. Lačnov (bus)

 

Prehliadka

Návštevníci si môžu vybrať základnú, asi 40-minútovú nenáročnú trasu, ktorú zvládnu aj deti, alebo speleologickú trasu s obmedzeným počtom návštevníkov. Pri voľbe náročnej trasy návštevníkovi zapožičajú aj kombinézu. Jaskyňa nie je elektricky osvetlená, hostia dostanú prilbu a svietia si tradičnými jaskyniarskymi karbidkami, prípadne môžu použiť vlastné svetlo.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Turistov tu privítajú sedem dní v týždni. Výnimkou nebývajú ani sviatky. Počas hlavnej letnej sezóny od mája do konca augusta majú otvorené od 9.00 do 19.00 h. Prevádzková doba sa prispôsobuje vonkajšiemu svetlu, na jar a od septembra do konca novembra sa čas návštev skracuje.

 

Vstupné poplatky

Dospelí – 7,00 €

Mládež od 12 do 17 rokov – 4,00 €

Deti od 3 do 12 rokov – 3,00 €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa