Gombasecká jaskyňa

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Gombasecká jaskyňa



 

Gombasecká jaskyňa patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku Slovenský kras. Typické sú pre ňu tzv. sintrové brká – tenké duté trubicovité stalaktity, ktoré dosahujú dĺžku až 3 metre. Vyskytujú sa tu aj iné formy stalaktitov, stalagmity, rôzne sintrové náteky a kôry, ktoré sú ešte zvýraznené pestrou farebnosťou a sviežosťou, pretože ich tvorba neustále pokračuje.

Medzi najkrajšie priestory patria Mramorová sieň s 8 m hlbokou studňou, Sieň mieru, Sieň múdrosti a Brková sieň.

Gombasecká jaskyňa je v rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu zaradená do svetového prírodného dedičstva.

 

Prehliadková trasa

Dĺžka: 530 m

Doba trvania: 30 min.

Priemerná teplota: 9 – 9,4 °C

Relatívna vlhkosť: 95 až 97 %

 

Objavenie

Gombaseckú jaskyňu objavili v roku 1951 dobrovoľní jaskyniari z Rožňavy združení v Slovenskej speleologickej spoločnosti. Do podzemných priestorov prenikli cez Čiernu vyvieračku za pomoci výkopových prác. Jaskyňa je sprístupnená od roku 1955. V rokoch 1968 až 1978 sa využívala 10 rokov na speleoterapiu.

 

Ako sa tam dostať

Gombasecká jaskyňa sa nachádza v Národnom parku Slovenský kras asi 10 km južne od Rožňavy, na ľavej strane kaňonu Slanej medzi Rožňavou a Plešivcom. Vchod do jaskyne leží 11 m nad Čiernou vyvieračkou v nadmorskej výške 250 m. Parkovisko sa nachádza v bezprostrednej blízkosti jaskyne.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Slavec, rázcestie Silica (bus, vlak) + 20 minút (bus), resp. 45 minút (vlak) pešo po žltej značke

 

Prehliadka

Dĺžka sprístupnenej časti jaskyne je 285 m, keďže sa však takmer celá trasa prechádza dva razy, je dĺžka prehliadkovej trasy 530 m. Prevýšenie je len približne 7 metrov m. Na prehliadkovej trase je 87 schodov.

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňa je počas sezóny otvorená každý deň okrem pondelka. Časy vstupov sa rôznia, najlepšie je vopred si ich overiť na oficiálnej stránke jaskyne. Vo všeobecnosti ale platí, že v júli a auguste sú vstupy umožnené každú hodinu. Prvý je o 9.00, posledný o 16.00 hod.

 

Vstupné poplatky

Dospelí – 6,00 €

Deti od 6 do 15 rokov a invalidi – 3,00 €

Študenti a seniori na 60 rokov – 5,00 €

Poplatok za foto/video (bez použitia statívu) – 7,00 €

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa