Prelet nad obrazcami v Nazce

2011-12-29 10:00:00 |   |    | 

PERU - O obrazcoch v peruánskej Nazce sa už toho popísalo veľa. A právom. Obrazce, ktorých význam doposiaľ nikto presvedčivo nevysvetlil, sú obdivuhodné, tajuplné, pre mnohých mystické. A znovu právom. Existuje niekoľko teórií, ktoré dokazujú alebo vyvracajú množstvo iných teórií. Všetky sa snažia odpovedať na prozaickú otázku „prečo“.



Podľa niektorých obrazce neplnili žiaden náboženský, mystický či podobne motivovaný význam. Boli jednoducho zavlažovacím zariadením uprostred púšte. Ešte smelšie a rovnako pragmatické vysvetlenie sa opiera o potrebu časovej orientácie pôvodných obyvateľov, a teda aj o nutnosti „zostrojenia“ obrazcov, ktoré slúžili ako kalendár.

Pre veľkú skupinu záujemcov je najatraktívnejším vysvetlenie, ktoré vychádza a opiera sa o potrebu duchovna, niečoho presahujúceho, či čohosi, čo malo slúžiť ako vyjadrenie vnútorného postoja k božstvu. Obrazce tak nesú v sebe veľkú dávku mystiky. A opäť právom.

Avšak jedna z mnohých vecí, ktorá nedala mnohých výskumníkom spať, bolo zistenie, že obrazce je možné vidieť len z výšky, teda z nadhľadu. Aj samotné objavenie obrazcov bolo skôr náhodné ako cielené.

Úsmevnou sa stáva príhoda cestujúcich na jednej z mnohých vzdušných trás v priestore juhoamerického kontinentu. Skupinka pasažierov lietadla si v prvej polovici dvadsiateho storočia počas letu všimla zvláštne úkazy uprostred peruánskej púšte, v blízkosti mesta Nazca.

Tento nevšedný objav inak ničím zvláštnym letom dal podnet k bližšiemu a najmä dlhoročnému bádaniu v púšti. Preto mnohé teórie, ktoré sa obrazce snažili vysvetliť, viac či menej stroskotávali pri nemenej banálnej, no súčasne podstatnej otázke. Ako teda strojcovia tohto púštneho predstavenia mohli obrazce vidieť?

To, čím sú obrazce už niekoľko desaťročí pútavým dejstvom príbehov neživých bytostí vytesaných do piesku púšte, je možné reálne vidieť len zvrchu, zhora, z vtáčej perspektívy. O videnie obrazcov zo zeme sa ani nepokúšajte. Zmorení púšťou sa znechutene vrátite späť.

Ak sa však do fascinujúcich obrazcov rozhodnete investovať svoj cestovateľský čas, americké doláre alebo peruánske „soles“ a ak budete ochotní vzlietnuť do výšky niekoľko stoviek metrov malým lietadlom, ste na správnom mieste. Okrem zámeru vidieť toľko ospevované púštne obrázky sa váš výlet spojí s nepredstieranou peruánskou príchuťou po skutočnom leteckom dobrodružstve.

Ako zvyčajne a na miestne pomery dosť neprekvapujúco si vyberiete službu niektorej  z agentúr, ktorá takýto „púštny luxus“ predostiera turistom. Alebo sa jednoducho vyberiete na letisko len niekoľko kilometrov vzdialené od mesta Nazca. Tam zainteresovaných požiadate o možnosť vzlietnuť a obrazce v púšti vidieť.

V prípade, že ste absolvovali úvodné formality týkajúce sa vášho vstupu na palubu lietadla, stávate sa tak súčasťou posádky štyroch ľudí. Ste odhodlaní na niekoľko minút vybičovať svoju koncentráciu na maximum a pripútať vaše tváre ku plexisklu malých lietadlových okien.

Ste pasažierom hľadajúcim odpovede vo vzduchu na otázky, ktoré ste si kládli nohami pevne stojacimi na zemi. Po vstupe do priestoru, z ktorého majstrovstvo púšti skrytých obrazcov o niekoľko minút zazriete, sa neformálne zoznamujete s letcom. Pod ťarchou nasledujúcich udalostí si koncentrovanejší pasažieri zapamätajú pilotovo meno. Ostaní len ticho prepočujú a naďalej sa s nepredstieraným záujmom oddávajú predstavám toho, čo ich čaká.

Po šťastnom vzlietnutí sa s údivom, ktorý sa empaticky neosmeľujete vysloviť, ocitnete vo vzduchu. Pilot vám vysvetľuje, že nad každým obrazcom niekoľkokrát preletí. Zisťujete, čo prelet nad každým obrazcom znamená. Lietadlo, o stabilite ktorého ste hneď v úvode tajne pochybovali, sa o niekoľko stupňov nakloní vpravo alebo vľavo pozdĺž svojej osi. V tejto polohe nad obrazcom počas niekoľkých sekúnd bude neúnavne krúžiť. 

V konečnom dôsledku tak nadobúdate pocit, že vo chvíľach, kedy si chcete plnými dúškami užívať pohľad na fascinujúce obrazce, ste závislí na nečakanej symbióze leteckých skúseností pilota a akýchsi „predispozícií“ vášho ústrojenstva. Avšak pohľad, ktorý sa vám ponúka z kajuty malého dvojplošníka, je úchvatný.

Vaša predstavivosť a to, čo skutočne vidíte, začína pracovať na plné obrátky. Pred vami sa tak odohrávajú nepísané príbehy kolibríka, kormorána, papagája, ryby, pavúka a opice, jedného páru rúk, lietadla, stromu, dlhočizných ihlanov a kozmonauta.

Akoby z diaľky počúvate stručný popis obrazcov, ktorých nádhera, záhadnosť a čarovnosť ešte viac pripútala vaše „naklonené tváre“ ku malým okienkam lietadla. Pocit logického pochopenia miesta sa vás od obrazcu k obrazcu zrejme zmocňuje čoraz viac.

Po takmer polhodinovom nevšednom „defilé“ dosiaľ vami nevideným okom opäť šťastne pristávate na zemi. Pilotovi poďakujete. Ste si istý, že vďaka je úprimná. Za šťastný prílet a najmä za to, čoho ste boli svedkom „tam hore“ pri pohľade na videné „tam dole“.

 

Zdroj/autor: Zuzana Slimáková, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa