Desolation Peak: hora Jacka Kerouaca

2012-04-14 14:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Približne desať kilometrov od kanadských hraníc, v pohorí North Cascades Mountains v americkom štáte Washington, sa nachádza hora s názvom Desolation Peak. Možno by na nej ani nebolo nič také zvláštne, keby si v chatke na nej postavenej neodslúžil 63 dní hasičskej hliadky legendárny americký spisovateľ Jack Kerouac.



Hora a požiar

Ak ste o nej doteraz nepočuli, zrejme vás aj tak trochu zarazilo jej meno, Desolation Peak, ktoré aj ľuďom anglicky nehovoriacim musí nutne pripomínať niečo spoločné so slovom dezolátny. Je to skutočne tak. Keď totiž na ňu ako prvý vyliezol v roku 1926 istý horolezec Lage Wernstedt, dal jej toto deštrukčné meno. Urobil to pod dojmom skazy, ktorú na hore vysokej 1 860 metrov nad morom zanechal rozsiahly lesný požiar.

 

Hora a spisovateľ

Požiar bol však možno aj na niečo dobrý. Vyčistil totiž vrchol hory a odvtedy ho správa národného parku používa ako rozhľadňu pre identifikáciu a lokalizáciu lesných požiarov v okolí. Z hory je totiž nádherný kruhový výhľad do širokého okolia. Samozrejme, požiarna hliadka nemôže sedieť len tak na vrchole hory a sledovať požiare. Práve na tento účel správa národného parku postavila jednoduchú chatku, ktorú v lete roku 1956 dva mesiace obýval aj slávny autor románu Na ceste a mnohých ďalších Jack Kerouac.

Dobrovoľne sa na odporúčanie svojho priateľa, takisto dnes už slávneho básnika Garyho Snydera, prihlásil ako požiarny strážnik a v chatke na hore Desolation Peak si odslúžil svojich 63 dní. Čo tu vlastne chcel nájsť? V tej dobe Kerouac praktizoval buddhizmus a práve z tohto dôvodu sa chcel upriamiť na meditovanie v úplnej samote. A tak, keď mu jeho priateľ poradil miesto požiarneho strážcu na opustenej hore, neváhal a prijal ho.

„Prišiel som k bodu, kedy som potreboval samotu a jednoducho zastaviť ten stroj myslenia a radosti, ktorý sa nazýva život. Skrátka som len chcel ležať v tráve a dívať sa na oblaky,“ vysvetlil svoj zámer spisovateľ. Jeho dvojmesačné pôsobenie však nakoniec dostalo trochu iný rámec, ako Kerouac pôvodne zamýšľal. Namiesto osvietenia tu v skutočnosti našiel neútulnú samotu, strach, nudu a niekedy aj pocit beznádeje. Pravdivo túto skúsenosť opísal v knihe Anjeli zúfalstva, o niečo romantickejšie zasa v knihe Dharmoví tuláci a v zbierke poviedok Osamelý pútnik.

 

Hora a turisti

Hora Desolation Peak je vďaka nádherným Kerouacovým knihám skutočnou legendou. Pokiaľ by ste ju chceli navštíviť, môžete tak urobiť v rámci turistickej trasy Desolation Peak Trail. Ide o jedenásť kilometrový pochod s prevýšením 1 340 metrov. Nádherné rozsiahle lúky, úchvatné prírodné scenérie a na vrchole hory chatka, v ktorej si svoju službu odslúžil aj Jack Kerouac.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Pete Hoffman, John Seville, Ann Baker

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa