Po stopách dokumentaristu Pavla Barabáša

2011-12-21 12:15:00 |   |    | 

Rodák z Trenčína, veľký cestovateľ, odvážny dobrodruh, známy režisér a dokumentarista. Profesionál v nakrúcaní výnimočných filmov v extrémnych podmienkach. Nositeľ viac ako 200 prestížnych ocenení z domácich a medzinárodných festivalov so zameraním na filmovú, režisérsku, umeleckú, extrémnu či enviromentálnu tvorbu. Človek, ktorého dielo vzbudzuje rešpekt, obdiv, úctu a zvedavosť. Mimoriadna osobnosť menom Pavol Barabáš.



Nasýťte svoju zvedavosť, hlad po poznaní a chuť na dobrodružstvo a vydajte sa po jeho stopách. Vďaka jeho úžasným filmom tak môžete urobiť aj v pohodlí svojho domova, bezpečne pri svojej televíznej obrazovke či domácom kine. Budete mať čo robiť! Filmy Pavla Barabáša vás vtiahnu na miesto deja a vezmú vám dych.

 

Prekonajte svoje medze

Putujte cez 4 najvyššie pohoria sveta (Karakoram Highway, 1995), vydajte sa do pakistanskej časti Kašmíru a ocitnite sa v útrobách Karakoramu (Cez divoký Baltistan, 1995).

Zdolajte tretiu najvyššiu horu sveta, jednu z najťažších himalájskych osemtisícoviek, Kančendžongu (80 metrov pod vrcholom, 1997) a dosiahnite Severný pól (118 dní v zajatí ľadu, 1998).

Splavte ľadovcovú rieku Čuja v Rusku spolu s majsterkami sveta v raftingu (Expedícia Sibír, 2001) alebo vylezte na nikým nedotknutú panenskú stenu na najväčšej stolovej hore Amazónie Auyan Tepui (Amazonia vertical, 2004).

Zdolajte ostrú vápencovú Carstenszovu pyramídu, najvyššiu horu Novej Guiney a zároveň najexotickejšiu a najťažšie dostupnú horu sveta (Carstensz - Siedma hora, 2008).

Prejdite na bicykli 700 km cez údolia a horské sedlá popri hranici Tibetu (Cez Himaláje na bicykloch, 2010).

 

Milujte svoju vlasť

Naložte si na krošňu 80 kíl a pridajte sa k tatranským nosičom (Sloboda pod nákladom, 2008) alebo spolu s Pavlom Barabášom hľadajte odpovede na otázky, ktoré kladú hory (Tatry mystérium, 2003). Ako bonus dostanete chvíľku skialpinizmu vo Veľkej a Malej Studenej doline (Skialpinizmus v Tatrách, 2003) a leteckú záchranu horolezca priamo pred vašimi očami (Pomoc prichádza z neba, 2003).

Uctite si tie najúžasnejšie slovenské pamiatky, aké ľudstvo vytvorilo (Slovakia, 2003), zamyslite sa (Premeny Tatier, 2006) a spoznajte zmysel zachovania divočiny (Vysoké Tatry - Divočina zamrznutá v čase, 2007).

Choďte hlboko do tmy a objavte nové bohatstvo slovenského podzemia (Hľadači utajených svetov, 2010) a spoznávajte jeho tajomstvá (Tajomstvo podzemia, 2009).

 

Objavujte neznáme

Pustite sa do neznámeho kaňonu a objavte ľudí žijúcich na brehu etiópskej rieky Omo (OMO - Cesta do praveku, 2002). Tajomstvo o najvyššie položenom nezávislom kráľovstve na našej planéte, ležiacom na území Nepálu sa dozviete vďaka mnohonásobne ocenenému filmu Mustang (2001).

Pridajte sa k odvážnej miniexpedícii, ktorá vkročila tam, kde ešte nikdy nikto nebol a prejdite s nimi od hranice pevniny po najvyšší bod Antarktídy (Neznáma Antarktída, 2007).

 

Dotknite sa nedotknutého

Splňte si sen mnohých cestovateľov, vyhrajte nad pralesom, maláriou a sebou samým a buďte jeden z mála, ktorý sa dotkne nedostupného sveta (Tajomné Mamberamo, 2000).

Vniknite medzi kanibalov na najväčšom tropickom ostrove sveta Nová Guinea (Pururambo, 2005) alebo sa vydajte hlboko doprostred orinockého pralesa (Tepuy - Cesta do hlbín Zeme, 2006).

Putujte do tých najodľahlejších častí Mongolska, splavujte horské rieky, vystupujte na najvyššie ľadovcové štíty a spoznajte život nomádov v najodľahlejších stepiach (Mongolsko - V tieni Džingischána, 2010).

Preniknite hlboko do džungle k nepoškvrneným Pygmejom, ktorých bezodnú radosť zo života ohrozuje nielen civilizácia, ale najmä vojna susedného Konga (Pygmejovia - Deti džungle, 2011).

 

Nájdite v sebe šťastie

Zmierte sa so sebou samým na západnom okraji tibetskej náhornej plošiny (Budhistický Ladakh, 1996).

Spoznajte budhistickú filozofiu života Tibeťanov (Pod Kančendžongou je ich domov, 1998), ponorte sa do tibetského sveta, kde ilúzia matérie znamená bezcenný prach a hľadajte v sebe cestu za dosiahnutím trvalého šťastia (Budhizmus na streche sveta, 1998).

Alebo putujte do Zeme hrmiaceho draka učupenej medzi indickým Assámom a čínskym Tibetom (Bhután - Hľadanie šťastia, 2008)

A pocíťte tajomné spojenectvo s vesmírom (Ticho nad oblakmi, 2009).

 

Žite pre svoje sny

Prejavte vďaku životu za splnené sny a zdolajte s nevidiacim turistom Gerlachovský štít (Za hranicami tmy, 1999).

Spoznajte životný príbeh Jozefa Psotku, jednej z najvýraznejších osobností slovenského horolezectva a najstaršieho človeka na Evereste vo svojej dobe (Everest - Juzek Psotka, 2008).

 

Pochopte silné väzby

Zapriahnite svoje psy a doprajte im tak nevysvetliteľnú radosť z pohybu a námahy (Súhra, 2002).

Pocíťte slobodu a šťastie, ktoré sprevádzajú život a preteky so záprahom (Návrat mushera, 2006). Zúčastnite sa na Majstrovstvách Európy psích záprahov v šprinte (Záprah, 2008) a pochopte silu prírody vnímanú najvernejším priateľom človeka (Volanie prírody, 2010).

 

Ďalšie zaslúžené ocenenie

Trou de Fer (2011), 55 minútový film o piatich odvážlivcoch, ktorí sa vydali do tropického pralesa Réunion v Indickom oceáne zdolať najťažší kaňon sveta. Železná diera získala v pražskej Lucerne ocenenie Grand Prix za najlepší film na Medzinárodnom festivale outdoorových filmov.

 

Náš tip: Trou de Fer v kinách!

Navštívte aj vy niektoré kino vo vašom okolí a pozrite si nový film Pavla Barabáša Trou de Fer: Železná diera. Premieta sa denne v CinemaCity v Auparku v Bratislave a v Cinemax kinách v Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach.

 

Zdroj/autor: k2studio.sk, capeverde, drom

Foto: Studio K2

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (20 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa