Che Guevara - po stopách slávneho revolucionára

2012-01-08 10:00:00 |   |    | 

Ernesto Guevara de la Serna, známejší pod menom Che Guevara, je pre mnohých symbolom odvahy a boja za sociálnu spravodlivosť. Pre iných zasa predstavuje vojnového zločinca. Či je pravda prvé alebo druhé tvrdenie, necháme na posúdenie historikom. Isté však je, že tento nevšedný človek je veľmi významnou osobnosťou, dokonca až do takej miery, že jeho pamiatke venovali cestovné agentúry v troch krajinách svoj čas a vymysleli medzinárodný turistický projekt.



Aj cestovateľ, nielen revolucionár

Che Guevara bol cestovateľ a svetobežník v pravom zmysle slova. Narodil sa v Argentíne, bojoval na Kube, v africkom Kongu a takisto aj v juhoamerickej Bolívii, v ktorej nakoniec našiel aj svoju smrť. Ešte pred svojimi vojnovými dobrodružstvami spolu s priateľom Albertom Granadom vykonal neuveriteľnú cestu po Južnej Amerike, ktorá je pútavo zachytená v jeho vlastnej knihe a takisto aj vo filme „Motocyklové denníky“.
 

Česť jeho pamiatke, ale prečo na tom nezarobiť?

Che Guevara je však aj niečím iným, ako len symbolom revolúcie - je to totiž najpoužívanejší reklamný artikel na svete. Tričká, šiltovky, peňaženky, bundy a prakticky všetko, na čo si len spomeniete, možno kúpiť s jeho mračiacou sa podobizňou. Obchodný svet totiž dobre vie, na čom sa dá najlepšie zarobiť.

A presne v tomto duchu si predstavitelia cestovných kancelárií v Argentíne, na Kube a v Bolívii sadli za jeden stôl a vymysleli turistickú atrakciu v podobe zájazdu, ktorý mapuje revolucionárov život, jeho pôsobenie a bojovanie.


 

Od narodenia po smrť

Che Guevara sa narodil v Argentíne, ako sme už spomenuli, a teda prvá zastávka na tejto turistickej trase patrí miestu jeho narodenia, ktorým je mesto Rosario. To je už dávno obľúbeným cieľom mnohých turistov a cestovných kancelárií, no až v roku 2010 sa stalo súčasťou medzinárodného turistického projektu.

V prípade Kuby ide samozrejme o pamätné miesta, na ktorých Che Guevara bojoval spolu s bratmi Castrovcami a ďalšími spolubojovníkmi. Turisti si pozrú pohorie Sierra Maestro a samozrejme mestá, v ktorých pôsobil a bojoval, ako Havana alebo Santa Clara, kde v mauzóleu odpočívajú jeho ostatky.

V Bolívii to už bude trochu smutnejšie, keďže turisti uvidia miesto, kde slávny revolucionár zahynul. V andskej rokline ho vládni vojaci spolu s agentmi americkej CIA 8. októbra 1967 obkľúčili a na druhý deň aj popravili. Aby sme nezabudli, toto pamätné miesto sa nazýva La Higuera.


 

Tešia sa najmä v Bolívii

Cestovný priemysel myšlienku Che Guevarovej pamätnej cesty vrelo privítal. Podľa mnohých odborníkov tak podstatne vzrastie záujem o krajiny, ktoré nie sú tradičnými turistickými destináciami. Pochopiteľne, ide najmä o Bolíviu, ktorá má z projektu najväčšiu radosť.

„Každý počul o Che Guevarovi, ale len málokto si ho spája s Bolíviou, takže je tu teraz reálna príležitosť pre ľudí dozvedieť sa viac o ňom a takisto o Bolívii,“ hovorí Laura Rendell-Dunnová z bolívijskej cestovnej kancelárie, ktorá sa na projekte podieľa.

Argentínske a kubánske cestovné kancelárie z Che Guevaru profitujú už dlhšiu dobu, spojením s Bolíviou však zavŕšili záverečnú etapu jeho života a takisto vytvorili nesmierne zaujímavý turistický projekt, ktorý na úspech rozhodne dlho čakať nebude.
 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia
 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa