Bizarný svet Haw Par Villa

2011-12-28 10:00:00 |   |    | 

SINGAPUR - Jednou zo zaujímavostí štátu/mesta Singapur v juhovýchodnej Ázii je Haw Par Villa - miesto známe aj pod názvom Tiger Balm Gardens. V roku 1937 ho vybudoval Aw Boon Haw - barmský podnikateľ a milionár čínskeho pôvodu, ktorý bol známym filantropom a na charitu venoval polovicu svojho majetku.



Spolu so svojím bratom Aw Boon Par-om vynašli  tzv. tigrí balzam, ktorý sa stal zdrojom ich obrovského bohatstva (Tigrí balzam možno poznáte skôr pod názvom tigria masť alebo čínska mastička, na našom trhu sa predával už počas existencie Československa).

Členovia rodiny Aw Boon ako vyznávači konfucionizmu - čínskeho filozoficko-náboženského systému - verili, že človek by sa mal so svojím bohatstvom podeliť s ostatnými a urobiť niečo prospešné pre spoločnosť.

Výsledkom tejto viery sa stali aj parky Haw Par Villa - ďalšie dva sa totiž nachádzajú v Číne. V Singapure trvala výstavba parku vyše dvoch rokov a náklady sa vyšplhali na takmer 2 milióny USD. Pôvodne bola súčasťou parku aj zoologická záhrada, ale tá medzitým zanikla.

Singapurský Haw Par Villa je tematický park, v ktorom sa nachádza vyše tisíc rôznych sôch (mnohé z nich sú zasadené do tzv. diorám - veľkorozmerných obrazov s plastickým popredím), množstvo jazierok, fontán, pavilónov, paliem, ako aj najrôznejšej tropickej a subtropickej flóry.

Park je inšpirovaný konfucionizmom, čínskou mytológiou, históriou a literatúrou. Nájdete tu sochu Smejúceho sa Buddhu, sochu Bohyne milosrdenstva, ale aj obnažené morské panny tróniace v zanedbaných umelých jazierkach, drakov, tigrov, dokonca sochy stromov či kvetín.

Miesia sa tu aj všakovaké iné vplyvy - našli sme napríklad sochy austrálskej kengury a vtáka emu, Sochu slobody či japonského sumo bojovníka. Všetky objekty v parku sú postavené z krikľavo pomaľovaného betónu a vytvárajú skutočne bizarný dojem.

Najznámejšou atrakciou parku je tzv. 10 pekelných súdov, kde sa môžu návštevníci pozrieť na strašidelné zobrazenie pekla a trestania hriešnikov, ako si ho predstavuje čínska mytológia. Park postupne dobudovávali aj ďalší členovia rodiny Aw Boon a  koncom 80. rokov prešiel rekonštrukciou, ale vezmúc do úvahy jeho súčasný stav, zišla by sa mu ďalšia.

Haw Par Villa sa nachádza v juhozápadnej časti Singapuru pozdĺž Pasir Panjang Road a dá sa k nemu pohodlne dostať mestskou hromadnou dopravou (autobusom alebo najnovšie aj metrom). Do Haw Par Villa je voľný vstup, jediná symbolicky spoplatnená atrakcia je 10 pekelných súdov. Dá sa tu príjemne stráviť deň a oddýchnuť si od hlučných davov a nákupných centier Singapuru.

 

Zdroj/autor: Katarína Bartovičová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa