Dovolenka s batohom na chrbte vás nepripraví o úspory

2014-09-18 13:00:35 |   |    | 

Precestovať svet nie je niekedy len o peniazoch. Tie samozrejme treba, ale keď ozaj chcete dajú sa nájsť spôsoby a destinácie, ktoré váš bankový účet určite nezruinujú. Ak upustíte od luxusu a vzdáte sa istej miery pohodlia, otvoria sa vám nové perspektívy. Zrazu bude cestovanie o jeho skutočnej podstate o spoznávaní, objavovaní a získavaní neuveriteľných zážitkov, ktoré nik iný nemá.



 

S batohom na chrbte

 

Ak si želáte práve takúto dovolenku, vyskúšajte cestovanie „naľahko.“ Možno si to ešte teraz neviete predstaviť, ale ku skutočnému cestovaniu nepotrebujete milión vecí a drobností. Postačia vám základné potreby a ostatné vždy niekde zoženiete, alebo sa nakoniec dozviete, že ich ozaj nepotrebujete.

Do batoha sa toho zmestí veľa, ale treba si uvedomiť, že pri jeho nosení prídete o veľa energie. Preto treba jeho váhu znížiť ako sa najviac dá. Zabudnite na tony kozmetiky, líčidiel a oblečenia. Isto nebudete potrebovať ani knihy a zložitú elektroniku. Pri cestovaní sa totiž zabavíte aj bez nich.

poskromnou výbavou v batohu sa dostanete na miesta, o ktoré návštevníci luxusných hotelov ani nezakopnú. Veď kto z nich by hľadal v tajomných uličkách a menších obchodíkoch to, čo inak majú so sebou. No práve vy tu objavíte dobre ukryté zaujímavosti a aj zážitky. Keď ich potom budete rozprávať ľuďom čo už na tých miestach boli, ani vám nebudú veriť.

 

V ktorých krajinách si teda užijete tú najlacnejšiu dovolenku? Kam sa oplatí zájsť len s batohom a cieľom zažiť niečo jedinečné?

 

Turecko

 

Krajina, kde sa stretajú západné a východné vplyvy. Či sa už vyberiete do veľkého Istanbulu, známeho neuveriteľnými pamiatkami, alebo do menších, ale zaujímavých historických mestečiek, vždy nájdete niečo netradičné. Skvelé jedlo a kultúra vám spolu s prijateľnými cenami vykúzlia dovolenku, na ktorú nezabudnete.

 

Nikaragua

 

Možno trochu priveľká exotika s nádychom nebezpečenstva, ale aj tak skvelé miesto na spoznávanie krajiny len s batohom na chrbte. Klíma je tu príjemná od decembra do februára, takže sa dajú vymyslieť rôzne výlety a nezastihnú vás dažde. Okrem drahších leteniek vás táto dovolenka nebude stáť celý majetok.

 

Thajsko

 

Táto krajina je známa tým, že si ju môžu dovoliť takmer všetci. Odhliadnuc od leteniek to bude jedna z najlacnejších dovoleniek vášho života. Samozrejme keď sa uskromníte a nebudete očakávať niečo, na čo Thajsko zatiaľ nemá. Inak si užijete skvelé jedlo za úžasné ceny, lacné ubytovanie (ktoré bude čiastočne zodpovedať cene, ktorú zaplatíte) a úchvatné zážitky na nespočetných ostrovoch, chrámoch a plážach.

 

Peru

 

Cestovanie po Peru vám odhalí takmer všetky krásy Južnej Ameriky. S dobrými topánkami a batohom sa dostanete na miesta známe aj neznáme. Stačí vám mapa a aspoň základy španielčiny. Takouto cestou spoznáte napríklad aj preslávené Machu Picchu, ktoré láka kopy turistov.

 

Srí Lanka

 

Milí ľudia, lacné ubytovanie a dobré jedlo sú všetkým, čo ľudia cestujúci len s batohom na chrbte potrebujú. Na Srí Lanke môžu objavovať okrem prírody aj úchvatné mestá a dávnu kultúru. Všetko za prijateľné ceny.

 

Kostarika

 

Sen mnohých cestovateľov leží v Karibiku. Táto krajinka je ideálnym miestom na cestovanie na ľahko. Obľúbia si ju hlavne milovníci prírody, keďže tu leží viacero národných parkov a prírodných rezervácií plných exotických rastlín a zvierat. Popri turistike sa treba aj osviežiť a to rovno pri vodopádoch, v ukrytých jazerách a termálnych prameňoch. Za trochu dobrodružstva treba ísť k sopke a pozorovať jej aktivitu.

 

India

 

Tradícia, farby, jedlo, história, festivaly, ruch, špina, kravy... To všetko objavíte pri cestovaní Indiou. Je pomerne lacná, no treba očakávať, že žiaden luxus to nebude. A nebude to ani zlatý stred. No takéto nepohodlie vám vynahradia úchvatné zážitky. Uvidíte ako všetko funguje a nefunguje v tak veľkej a plnej krajine. Pripravte sa však na to, že to čo uvidíte, by ste ani nečakali. V pozitívnom aj negatívnom zmysle.

 

Nepál

 

Náročnosť terénu je tu vyššia ako v iných krajinách. Keď sa sem teda vydáte len s batohom, bude to ťažšie ako inde. Treba si prirátať aj tunajšie podnebie, ktoré sa radí k vysokohorským. No toto všetko sa oplatí prekonať len pre samotné výhľady na vysoké štíty a hlboké doliny. Nepálska krajina je úchvatná a preto sa sem veľa ľudí vracia. Netreba zabudnúť ani na budhistické chrámy a pradávne pamiatky pripomínajúce históriu Nepálu.

 

Albánsko

 

Aj v Európe sa našla krajina, ktorá vás neoberie o vaše životné úspory. O Albánsku sa vedie živá diskusia, či je, alebo nie je vhodné pre cestovateľov. No, pri akomkoľvek cestovaní si treba dávať pozor a byť obozretný. V ktorejkoľvek krajine vás môže postretnúť niečo nepríjemné, no i tak ľudia nesedia doma. Riziko patrí k cestovaniu, a tak tomu je aj v Albánsku. No tunajšia príroda a kultúra stojí za preskúmanie.

 

Indonézia

 

Posledná krajina, do ktorej prúdia „batôžkári“ je takmer rajom na zemi. Zadarmo sa tu dá robiť veľa príjemných vecí. Nekonečné pieskové pláže sú ako stvorené na dlhé prechádzky a oddych. Tak ako v iných exotických teplých krajinách sa dá z času na čas prespať aj pod holým nebom. Uvidíte tu prekrásne chrámy a ochutnáte jedlá, ktoré sa tým našim ani z ďaleka nepodobajú.

Zdroj/autor: amerikanki,com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa