Cestujete? Tak sa správajte slušne a pozdravte tak, ako sa patrí

2014-09-17 18:30:11 |   |    | 

Pri cestovaní sa toho človek veľmi veľa naučí. Od ostatných ľudí sa priučí novým veciam a k nim patrí aj správanie voči iným. Južania sú divokí a temperamentní, severania zase utiahnutejší, Ázijci sú uzavretejší... Každý má to svoje. Preto je vhodné si pred vycestovaním do niektorých krajín zistiť čo to o kultúre. A k tej samozrejme patrí aj to prvé, čo vás pri rozhovore s cudzincom postretne – pozdrav. Ako sa teda zdraví vo svete, a aké sú tie najzvláštnejšie pozdravy?



 

Všeobecné pravidlá

 

Na úvod by sme len napísali, že pri strete s inými kultúramináboženstvami treba byť vždy obozretný. Treba zvážiť vek, postavenie aj pohlavie človeka, s ktorým sa predstavujete. Aj slabá znalosť kultúrnych pomerov vám pomôže vyhnúť sa spoločensky nevhodným situáciám, ktoré váš výlet môžu poznačiť.

 

  • Vek

 

Keď hovoríme o veku, upozorňujeme hlavne na veľké rozdiely medzi mladými ľuďmi a tými staršími. Súvisí to s globalizáciou, keď mladšie ročníky sú otvorenejšie a zvyčajne aj oboznámené so západnou kultúrou. Preto je pri nich vcelku bežné podávanie rúk, ale aj objatia. No starší ľudia sa držia svojich tradícií, a preto sú v niektorých krajinách dotyky úplne nevhodné.

 

  • Postavenie

 

V tomto ohľade platí to, čo pri bežnej etike. Vyššie postavená osoba určuje spôsob pozdravu. Preto ak máte pocit, že sa z rôznych dôvodov nachádzate na nižšej pozícii, vyčkajte ako sa k uvítaniu postaví druhá osoba.

 

  • Pohlavie

 

V Európe sa zvyčajne veľké rozdiely medzi pohlaviami nerobia, a preto je možné sa zvítať bez akýchkoľvek problémov. Iné to však je v islamských a celkovo východných krajinách, kde postavenie ženy a celkovo náboženstvo určuje to, ako sa k nej môžu neznámi ľudia správať. Preto si treba vopred overiť a odpozorovať správanie ľudí v danej krajine. Stret muža so ženou je v niektorých prísne zakázaný.  

 

Tibet

 

U nás trochu posmešné, ale v tomto kraji úplne vhodné. Také je vyplazovanie jazyka v Tibete. Domáci ho na seba vyplazujú pri vítaní a ukazujú tým svojim známym, že nie sú prevtelením diabla. Ten má totiž čierny jazyk. Pri vyplazení jazyka ešte môžete spojiť ruky a nechať si ich pred hruďou, tým prejavíte väčšiu úctu.

 

Botswana

 

Tu sa pozdrav začína tak, ako v našom kraji. S partnerom si podáte ruky a raz nimi potrasiete. Potom pozíciu rúk vymeníte, ako keby ste sa pretláčali, a raz zatrasiete. Potom vrátite ruky do pôvodnej pozície a ešte raz nimi potrasiete. Pri celom pozdrave si ešte môžete zospodu držať ľavou rukou pravý lakeť.

 

Malajzia

 

Najbežnejší je pozdrav „salam.“ Partneri natiahnu obe ruky a do svojich dlaní jemne zovrú ruky druhej osoby. Následne si jednu, alebo obe dlane priložia na svoje srdce. Naznačia tým úprimnosť a pravú srdečnosť. Pri starších ľuďoch je možné využiť aj najzdvorilejšiu verziu salamu. Pri nej vám staršia osoba ponúkne ruku, ku ktorej sa skloníte a priložíte si na ňu svoje čelo alebo nos.

 

Čína

 

Kedysi bola najlepšia forma pozdravu ľahký úklon. Dnes je už akceptovateľné aj podanie ruky. Medzi blízkymi sa podávajú obe ruky, pričom ich obaja dlhšie podržia. Objatia patria len mladšej generácii a bozky sú verejne neprípustné.

 

Indonézia

 

Pri bežnom styku si ľudia podávajú ruku a jemne sa poklonia. Muž pritom žene nikdy ruku nepodáva, avšak môže ju prijať v prípade, že ju sama žena ponúkne. Na niektorých ostrovoch sa udržiava aj stará tradícia, keď sa spoja ruky pred telom a človek sa následne ukloní.

 

Mongolsko

 

Tu pri neformálnom stretnutí postačí jemný úsmevpokynutie hlavou. Oficiálne zvítanie je trochu zložitejšie. Obe osoby si vyhrnú rukávy a mladšia z nich následne chytí tú staršiu za lakeť, pričom tej druhej ako keby podopierala ruku. Pri tomto obrade vám môžu ponúknuť aj „khatag,“ obradný šál. Ten natiahnete medzi oboma rukami.

 

Masajovia

 

Túto tradíciu zvítavania ste už isto niekedy videli. Vysokí Afričania z tohto kmeňa na seba pľujú. Skáču a pritom pľujú. Možný je aj variant podania ruky, ale do tej si tiež treba pred samotným podaním napľuť.

 

Polynézia

 

V niektorých častiach Polynézie sa zachoval veľmi milý spôsob privítania. Osoby k sebe podídu a navzájom si pritlačia k sebe nosy, pričom obaja sa naraz nadýchnu.

 

Japonsko

 

Jemný predklon je známy po celom svete. V Japonsku na privítanie nepotrebujete žiadne dotyky. Jednoducho sa zohnete a tým prejavíte svoju úctu.

 

Zambia

 

V tejto africkej krajine môžete využiť klasické podanie ruky, ale aj niečo, čo je pre nás dosť netradičné. Druhej osobe totiž môžete stisnúť palec.

 

Inuiti

Inuiti, alebo Eskimáci, majú pozdrav, ktorý isto všetci poznáme. Známy eskimácky bozk pozostáva z pritlačenia nosa na nos vítanej osoby. Bližšie osoby sa zvítavajú aj tak, že pritlačia svoj nos a hornú peru na partnerovo líce alebo čelo.

 

Zimbabwe

 

Tu sa pri zdravení a zvítavaní tlieska. Ľudia si navzájom tlieskajú dlaňami, pričom muži majú dlane vystreté a ženy mierne pokrčené.   

 

Grécko

 

O niečo bližší je nám grécky zvyk potľapkania po chrbte, ktorý využívame aj u nás doma.

 

 

Thajsko

 

Jemný úklon a ruky spojené v geste modlenia priamo pred telom. Takto sa zvítate s ľuďmi v Thajsku. Dokonca, čím dáte ruky vyššie, tým väčšiu úctu prejavíte.

Zdroj/autor: viralnova.com, institutointerglobal.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa