Najbizarnejší mrakodrap sveta: Slávna newyorská „Žehlička“ zdvíhala ženám sukne

2015-11-01 07:00:00 |   |    | 

Vznikol v dobe, kedy najvyššími stavbami na Manhattane boli kostolné veže. A tie v roku 1902 pretromfol. Dnes je mrakodrap Flatiron v porovnaní s modernými stavbami maličký. Pozornosť turistov však tento staručký mrakodrap priťahuje ďalej. Svojím bizarným tvarom, ktorý pripomína starú liatinovú žehličku, výzdobou v štýle renesancie, ale i veternými vírmi, ktoré v jeho okolí kedysi robili neplechu.



 

V New Yorku je zhruba 5600 mrakodrapov, ale Žehlička je nezameniteľná. Trojuholníková stavba stojí na križovatke slávnych ulíc – Broadwaya a Piatej Avenue, jej tretiu stranu lemuje 23. ulica. Perfektný výhľad je na ňu z vyhliadkovej plošiny v mrakodrape Empire State Building. Ostrý trojuholník pri pohľade na dolný Manhattan neprehliadnete.

Turisti ju milujú a fotiek, ktoré pri nej vznikli, sú milióny. Nie vždy sa však táto ikonická stavba stretla s pochopením. Odvážny počin autorov Daniela Burnhama a Johna W. Roota dobová tlač hodnotila rôzne. „Vyzerá ako posledný kus koláča,“ písali na stránkach New York Tribune. „Je to monštrum,“ vyjadrili svoj názor v denníku New York Times. „Najväčší neživý výtržník v New Yorku,“ tvrdili ďalší.

 

Príliš veľa okien, príliš špicatá!

 

Kritici stavbe vyčítali i to, že má príliš veľa okien. „Kam sa umiestni knižnica, keď je v tomto dome v stene okno vedľa okna? Kam postaviť stôl, aby mi naň nedopadalo slnko z ulice?“ pýtali sa kritici a vyčítali i to, že ostrá špička (ktorá zviera uhol okolo 25 stupňov a je široká len dva metre) nie je nijako kamuflovaná.

V dobe svojho vzniku Žehlička budila vášne nielen tvarom, ale i svojou výškou. Po dokončení v roku 1902 merala 87 metrov, po pristavení manzardy v roku 1905 merala 94 metrov. Bola jedným z prvých – nie však prvým – mrakodrapom, pri ktorého stavbe sa použila oceľová konštrukcia. Tá umožnila stavbu „vytiahnuť“ až do dvadsiateho prvého poschodia.

Tým vôbec prvým mrakodrapom s oceľovou konštrukciou bola budova poisťovne Home Insurance. Stavba z roku 1885 však musela v 30. rokoch 20. storočia ustúpiť ďalšej výstavbe.

 

Loď plávajúca proti prúdu Broadwaya

 

Žehlička na križovatke dvoch slávnych ulíc ďalej stojí a dodnes pre ňu platí prirovnanie, ktoré použil spisovateľ H.G. Wells. Totiž, že je „Mohutným čelom lode, ktorá si razí cestu proti prúdu Broadwaya“.

„Len škoda, že vietor tu už nefúka tak ako kedysi,“ povzdychnú si niektorí. Od trojuholníkovej stavby sa kedysi zvláštnym spôsobom odrážal vietor, ktorý sa hnal po širokom Broadwayi a zrazu narazil na prekážku. Pri Žehličke sa teda začal točiť vo víroch, odrážať a zdvíhať ženám sukne. Stávali tu dokonca hlúčiky mladíkov, ktorí pozorovali dievčatá a ženy bojujúce s veternou smršťou. Mnohokrát museli zasiahnuť policajti a prinútiť postávajúce hlúčiky, aby sa rozišli.

Aktuálne sú v Žehličke kancelárie – najdrahšie sú samozrejme tie v špičke, ktoré sú pomerne malé, ale poskytujú krásny výhľad na „Piatu“ vrátane mrakodrapu Empire State Building. V roku 2009 kúpila celú budovu talianska firma, ktorá plánuje – po vypršaní všetkých nájomných zmlúv – Žehličku prestavať na luxusný hotel.

 

Párne poschodie pre mužov, nepárne pre ženy

 

Stavba tak však príde o niektoré svoje zvláštnosti. Napríklad o toalety, ktoré sú v budove rozdelené podľa kľúča „párne poschodia pre mužov, nepárne pre ženy“. Alebo o výťah z 20. do 21. poschodia, ktorý musel byť vybudovaný po dokončení manzardy. Alebo o okná na 20. poschodí, ktoré majú spodnú časť rámov v úrovni hrudníka – tiež v dôsledku prístavby, ktorá tu vznikla.

Exteriér však, dúfajme, zostane rovnaký – fasáda z vápencových kvádrov, výzdoba z terakoty v duchu francúzskej renesancie, hore mohutná rímsa. Fasádu domu vraj možno rozdeliť – podobne ako grécke stĺpy – na tri časti. Možno i preto niektorí hovoria, že Žehlička je pre New York tým, čím je Parthenón pre Atény.

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Do New Yorku na 3 noci! : Spoznajte New York, Big Apple, mesto, ktoré nikdy nespí! Pripravili sme pre vás krátky, ale o to intenzívnejší poznávací zájazd do najslávnejšieho mesta sveta. Navštívte tie najslávnejšie miesta – od sochy Slobody, cez Empire State Building až po Central Park. Ubytujeme vás v srdci Manhattanu a po meste vás prevedie skúsený sprievodca. Ako darček od nás navyše dostanete výlet loďou k Soche slobody a voľný vstup na vyhliadku na Empire State Building. V ponuke sú dva posledné jesenné termíny.
  • Desať najväčších zaujímavostí USA : Ktorý most prezývajú Most samovrahov? Kde rastú stromy vysoké ako pražská Petřínská rozhľadňa? A v ktorom meste v USA má zelenú hriech a roztopašný život? Prečítajte si článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete i ďalší zaujímavý obsah o lokalitách, do ktorých organizuje zájazdy ESO travel.
  • Západ USA a Havaj : Sedemnásť nocí a atraktívna kombinácia poznávacieho zájazdu s odpočinkom na nádherných plážach Havaja. Vezmeme vás do Los Angeles, San Francisca, ale i do nádherných národných parkov – vrátane Grand Canyonu, NP Sequoia alebo Zion. Navštívite i LasVegas! A potom? Potom nasadneme do lietadla a vydáme sa na Havaj – na nádherné pláže s nádhernou prírodou! Na jeseň 2015 odlietame ešte v troch termínoch!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
3.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa