Veľký čínsky múr a jeho tajomstvá: 6 prekvapivých faktov, o ktorých ste dosiaľ netušili

2017-10-12 00:00:01 |   |    | 

Veľký čínsky múr patrí k najznámejším stavbám sveta a bolo o ňom už napísané mnoho. Ak ste ho však ešte nepreskúmali osobne, zopár faktov vám pravdepodobne uniklo. Toto sú tie najzaujímavejšie.



 

1. Tehly z múru kradli domáci

Počas Kultúrnej revolúcie v Číne (1966- 1976) veľkú časť tehál odniesli na stavbu nových domov, fariem či nádrží. Komunistický vodca Mao Zedong povzbudzoval občanov k tomu, aby demolovali časti Čínskeho múru ako protest proti imperiálnemu pôvodu pamiatky. Nebyť toho, niektoré časti Čínskeho múru by dnes mohli byť v oveľa lepšom stave.

 

2. Adrenalínové úseky

Väčšina turistov si pod návštevou Čínskeho múru predstavuje oddychovú prechádzku s krásnym výhľadom. Ak však túžite po naozajstnom dobrodružstve a neodradí vás ani trocha lezenia po nezrekonštruovaných častiach múru, odporúčame navštíviť časť Jiankou s divokou nedotknutou prírodou naokolo asi 80 km od Pekingu. Nezabudnite však na dobré turistické topánky, nepremokavé oblečenie a niektorí z vás možno využijú aj kĺbovú podporu.

 

3. Šup na bobovú dráhu!

Prešli ste niekoľko kilometrov po najznámejšom múre sveta a zistili ste, že je to naozaj pomerne fyzicky náročná prechádzka? Dole sa môžete spustiť po bobovej dráhe! Jedna z najpopulárnejších, ale paradoxne nie až tak preplnených častí Čínskeho múru - Mutianyu ponúka návštevníkom možnosť jazdy po bobovej dráhe. Mutianyu sa nachádza asi 73 kilometrov od Pekingu a je to jedna z najlepšie zrekonštruovaných častí Čínskeho múru.

Okrem bobovej dráhy môžete využiť aj lanovku oboma smermi.

 

4. Veľká čínska „diaľnica“

V roku 1931 čínska vláda uvažovala o otvorení štátnej motorovej diaľnice na Čínskom múre. Z toho vyplýva aj fakt, že do roku 2006 bola jazda autom po múre povolená.

 

5. Naozaj viditeľný z vesmíru?

Táto fáma sa šírila už od 18. storočia, teda dávno predtým, než sa prvý človek dostal do vesmíru. Mesiac je od Zeme vzdialený vyše 384 tisíc kilometrov a pravdou je, že ani z Mesiaca, ani z vesmíru Čínsky múr voľným okom nemôžeme vidieť.  Z akej výšky sa teda dá pozorovať? Podľa všetkého by mal byť Veľký čínsky múr viditeľný z obežnej dráhy Zeme z výšky asi 320 kilometrov, teda rovnako ako aj iné skvosty vytvorené človekom, no najmä nočné mestá.

 

6. Bez ľudských kostí

Čínsky múr v skutočnosti nebol prvým opevnením na území Číny slúžiacim na ochranu obyvateľov pred zahraničnými inváziami. Prvý cisár Š’-chuang-ti (Quin Shi Huang) v 3. st. pr. Kr. po zjednotení južnej Číny poslal černokňažníka Lu Sheng-a, aby hľadal liek na nesmrteľnosť. Po mnohých týždňoch sa černokňažník vrátil bez lieku, avšak s predzvesťou, že Quin bude porazený severnými kočovníkmi, na čo Quin začal okamžite budovať obranný múr.

Neskoršie dynastie pokračovali v jeho myšlienke, avšak najdôležitejšiu časť vybudovala dynastia Ming v 14. až 17. storočí. Toto rozsiahle opevnenie si vyžiadalo nespočetné množstvo obetí (najmä otrokov a zločincov) a dokonca sa tradoval príbeh, že kosti mŕtvych boli použité pri stavbe. Faktom však je, že žiadne ľudské pozostatky v stenách Čínskeho múru nájdené neboli a historici potvrdili, že je to len mýtus na prilákanie ďalších turistov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia, Grafika: Dromedár

Hodnotenie článku:
4.2/5 (26 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa