Neodolateľné ponuky: Tieto mestá vám zaplatia za presťahovanie

2018-04-09 00:00:00 |   |    | 

Mladí ľudia si dnes často ťažkajú na to, ako zložité je platiť hypotéku a postaviť sa na vlastné nohy. Keď vám však nechýba odvaha a máte zmysel pre dobrodružstvo, môžete získať zaujímavé štartovné, ktoré vám na začiatok zjednoduší život. Viaceré mestá a dedinky vo svete ponúkajú ľuďom peniaze alebo iné benefity za to, že sa ku nim nasťahujú a pomôžu im vyriešiť problém s klesajúcou populáciou.



 

Candela, Taliansko

Apúlia patrí k historicky cenným regiónom Talianska, ktorý sa môže pochváliť nádhernou prírodou. Nájdete tam niekoľko malých stredovekých miest s úžasnou atmosférou. Oproti Toskánsku alebo Rímu tam však nezájde až tak veľa turistov a priemyslu sa nedarí tak, ako v iných lokalitách. Kvôli tomu sa odtiaľ sťahuje čoraz viac obyvateľov a tieto pekné oblasti pomaly vymierajú. Starosta mesta Candela sa preto rozhodol vziať situáciu do vlastných rúk. Každému, kto bude ochotný presťahovať sa do týchto končín, venuje príspevok do výšky 2000 eur. Jednotlivec dostane 800 eur, dvojica 1200 eur a rodina od 1500 do 2000 eur. Táto ponuka platí nielen pre Talianov, ale aj pre cudzincov. Okrem toho sľubujú tiež zľavy zo všetkých mestských daní a tiež z poplatkov v materskej škôlke. Výhodou sú lacnejšie domy oproti zvyšku krajiny. Ich jedinou podmienkou je, aby si noví obyvatelia našli stabilnú prácu a boli tak pre mesto prospešní.

 

New Haven, Connecticut, USA

Keďže v New Haven sídli univerzita Yale, toto mesto nemá núdzu o obyvateľov. Problémom však je, že v mnohých prípadoch ide iba o dočasné pobyty, ktoré sa viažu ku štúdiu na tejto škole. Keďže tam chcú prilákať aj ľudí, ktorí by sa tam trvalo usadili, ponúkajú im široké spektrum príspevkov. Pokiaľ sa do mesta prisťahujete, na svoj prvý dom dostanete dotáciu 10 000 dolárov. Ak by ste na ňom urobili nejaké zmeny podporujúce ekologické bývanie, prispejú vám 30 000 dolárov. Tí ľudia, ktorí sa zamestnajú v štátnom sektore ako napríklad policajti, učitelia alebo zdravotníci, si prilepšia o ďalších 2500 dolárov. Navyše deti narodené v tomto meste majú zabezpečené bezplatné verejné vzdelanie.

 

Albinen, Švajčiarsko

Švajčiarske Alpy sú na pohľad nádherné, no život v ich osamelých dedinkách nie je jednoduchý. To si veľmi dobre uvedomujú aj starostovia dediniek, ktorým sa pomaly znižuje počet obyvateľov. Mladí ľudia utekajú za ľahším životom do väčších miest a tí starí nedokážu svoje rodné obce naďalej zveľaďovať. Predstavitelia Albinenu preto prišli so zaujímavou ponukou, ktorá láka na bývanie u nich vďaka štedrému príspevku. Každý dospelý človek, ktorý si u nich kúpi dom, dostane po 21 500 eur, v prípade rodín dostanú na deti po 8500 eur. Jedna rodina môže získať maximálne 60 000 eur. Podmienkou je vek do 45 rokov a navyše sa musíte zmluvne zaviazať, že tam budete žiť minimálne 10 rokov. Do nového príbytku musíte investovať 175 000 eur a nemôže byť len vašim prechodným domovom.

 

Detroit, Michigan, USA

Viaceré mestá vo svete doplatili na priemyselnú revolúciu, ktorá sa tam konala v minulých rokoch. Keď závody skrachovali alebo sa prestali ťažiť nejaké nerasty, zostali po nich len spustošené budovy a chudobné oblasti. Medzi ne sa zaradil aj Detroit, ktorý bol kráľom automobilového priemyslu. Zatiaľ čo v minulosti sa tam noví obyvatelia hrnuli v húfoch, teraz ich musia lákať na príspevok 20 000 dolárov na kúpu prvého domu v meste. Počas prvého roka ešte k tomu dostanú dotáciu na bývanie 2500 dolárov, druhý rok 1000 dolárov. Niektorí zamestnávatelia navyše ponúkajú ďalšie benefity v podobe rôznych finančných a materiálnych bonusov.

 

Saskatoon, Kanada

Kanada má problém najmä s odľahlými horskými oblasťami, kde vládne chladné počasie a zostávajú tam žiť naozaj len tí najvernejší. Potom sú tam tiež malé mestá, ktoré nie sú natoľko atraktívne. Saskatoon preto prišiel s nápadom, že k sebe pritiahnu vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí by pozdvihli priemysel a podnikanie v ich meste. Pre tých, ktorí skončili univerzitné štúdium v roku 2010 a neskôr, ponúkajú príspevok 20 000 kanadských dolárov. Tie však nedostanú jednorazovo; vyberú si ich v podobe rôznych úľav z daní a poplatkov v priebehu nasledujúcich desiatich rokov.

 

Aljaška, USA

Drsná príroda tohto kraja ponúka množstvo sezónnych prác. No hneď ako skončia, ľudia utekajú do miernejších amerických regiónov. Aljašskí predstavitelia preto prijali v roku 1976 rozhodnutie, vďaka ktorému odmenia všetkých ľudí, ktorí budú u nich žiť v priemere minimálne 190 dní z kalendárneho roka. Títo obyvatelia si potom medzi sebou rozdelia až 25 percent zo ziskov z ťažby tunajších nerastných surovín. Výška príspevku tak závisí nielen od predaja a aktuálnych cien, ale aj od počtu obyvateľov. Doteraz najvyšší príspevok mal výšku 3200 dolárov.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Profimedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa