NA CESTÁCH Paríž, keď noc potichu zomiera

2009-11-24 11:16:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Parížsky nočný život priťahoval generácie bohémov od Ernesta Hemingwaya po Jima Morrisona. Dnes je viac než nočným hýrením, známy policajnými hodinami a rôznymi nariadeniami zabezpečujúcimi „kľudné noci“.



Frustrovaní návštevníci kaviarní a barov hovoria, že ich pokusy si užiť stále viac marí nafúkaná byrokracia, zavieranie nočných podnikov a arogantnosť majiteľov. Fajčite si tam, ten pohár postavte sem, to teraz počujeme stále. Skrátka je to opak toho, čo by človek chcel, keď si večer niekam vyjde,“ hovorí miestna umelkyňa Marthe.

Na nedávnom stretnutí majiteľov nočných klubov, kaviarní a reštaurácií s novinármi, sa znepokojovali nad počtom zrušených koncertov, vedrami s vodou vylievanými na fajčiarov a prívlastkami na adresu tých, ktorí sa v baroch pokúšajú tancovať.

Niektorí tvrdia, že ide o samotnú dušu parížskeho nočného života a že mesto stráca svoje postavenie v prospech Londýna, Amsterdamu, Barcelony a Berlína.

„Už asi rok nás polícia šikanuje, kedykoľvek robíme sebe menší hluk na ulici. Je to naozaj ťažké,“ hovorí Morgane,  ktorej patrí reštaurácia L´Emile  blízko Louvru. Hrozí nám, že nás zavrú, čo by bola katastrofa.“

Historická diskotéka La Loco blízko kabaretu Moulin Rouge sa mení na reštauráciu. Le Batofar, lokál s elektronickou hudbou na vlečnom člne, a ďalší klub Paris-Paris boli zavreté pre rušenie kľudu.

Niektoré bary stratili právo byť otvorené až do neskorej noci a sú dnes nútené zavierať o druhej ráno miesto o piatej, ako doteraz. Jeden bar na rušnej ulici Montorgueil bol na týždeň uzavretý, pretože miesto o druhej ráno ho zavrel o dve dvadsať.

Oblasti, ktoré boli pred časom synonymom bujarej zábavy ako Pigalle alebo Bastille, zmenil tiež rýchly nárast cien nehnuteľností. Navyše sú tu nespočetné sťažnosti miestnych obyvateľov na súkromné večierky a na fajčiarov, ktorých zákaz fajčenia v kluboch a reštauráciách prinútil chodiť si zapaľovať pred dom.

Usporiadatelia rôznych spoločenských akcií, umelci prevádzkujúci elektronickú hudbu a ďalší hudobní fanúšikovia prešli k vyjadreniu hnevu na internet. Začiatkom novembra tam zverejnili petíciu s názvom : Paríž, keď noc potichu umiera., pod ktorú sa doteraz podpísalo vyše 12 tisíc ľudí z toho 2 tisíc umelcov.

Petícia bude na konci roku zaslaná parížskemu starostovi a ministrovi kultúry s návrhom zriadenia dištriktu zábavy a a žiadosťou o finančnú pomoc malým podnikom na inštaláciu zvukovej  izolácie. „Nie sme tu preto, aby sme robili problémy. Robíme Paríž dobrým pre život, sme spoločenskí, podporujeme kultúru, necháme ľudí žiť.,“ povedal šéf populárneho klubu Baron.

Na druhej strane parížska radnica s cieľom vylepšiť obraz nočného Paríža vytvorila internetovú stránku parisnightlife.fr. V polovici novembra sa prvý krát stretli predstavitelia „bohémy“ a radnice a prefektúry

„Zdieľajme tento priestor, zmierme nočných vtákov a starých otcov,“  povedal Jean Bernard Bros, ktorý má na radnici na starosti turistiku. „Nič by nebolo horšie než mesto, ktoré stiahne rolety o pol deviatej.“

 

Zdroj/autor: parisnightlife,reuters,drom

 


Zdieľať článok na Facebooku

Foto: flickr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa