Ľudovít XIV. vo Versailles (20.10.-7.2.2010)

2009-11-29 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Kráľovský palác vo Versailles poriada vôbec prvú obsiahlu výstavu o svojom zakladateľovi Ľudovítovi XIV., ktorý patrí medzi najvýznamnejšie postavy francúzskych dejín.



Nová expozícia má ukázať monarchov vplyv na kultúru a na to, ako starostlivo si pestoval svoj kult osobnosti.

Na výstave s názvom Ľudovít XIV, ako človek a kráľ (Louis XIV, l'homme et le roi), je vystavených vyše tristo najrôznejších umeleckých diel, z ktorých 80 pochádza priamo zo zámku. Ďalšie artefakty sú zo zbierok múzea Louvre, Francúzskej národnej knižnice a tiež zo zbierok kráľovny Alžbety II. Niektoré predmety boli dovezené zo zahraničia a neboli nikdy vo Francúzsku vystavené od revolúcie v roku 1789.

Končíme s naozajstvou anomáliou,“ zveril sa médiám riaditeľ Versailles Jean-Jacques Aillagon, podľa ktorého, zámok doteraz neusporiadal celkovú výstavu o svojom zakladateľovi. Doteraz sa podobné akcie týkali vždy, len nejakej vybranej časti, z viac než polstoročia jeho vlády.“

Podľa Aillagona, je treba na celú expozíciu  pozerať ako na Ľudovítov kultúrny a umelecký odkaz. Politicky, však prináleží k už prežitému systému. O Ľudovítovi XIV. je známe, že uplatňoval absolutistickú vládu, ktorá takmer nezniesla kritiku...

„Ľudovít XIV. miloval svoj imidž a komunikáciu. V tom bol úplne moderný. Miloval vždy noviny. Vždy zbúral, čo práve postavil, aby to obnovil podľa najnovšej módy.“, komentoval jeden z kurátorov výstavy.

 

 

Zdroj/autor: versailles,ap,čtk,drom

 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa