Ozdobou Tatier sú aj historické budovy: Kuszmannov bazár rekonštruujú, iné naopak chátrajú

2023-08-31 08:00:00 |   |    | 

Niektoré historické budovy vo Vysokých Tatrách sa darí rekonštruovať, iné dlhé roky chátrajú. Medzi pozitívne príklady záchrany zaradil Maroš Semančík z Múzea v Kežmarku Vilu Lavínu v Novom Smokovci. Naopak negatívne vníma rozpadávajúcu sa historicky prvú poschodovú i hrazdenú budovu v Tatrách, známu aj ako Vila Bellevue či Kúpeľný dom v Tatranskej Lomnici.



 

"Najstaršia budova vo Vysokých Tatrách je v dezolátnom stave a hrozí, že čoskoro spadne. Nachádza sa v Starom Smokovci nad mestským úradom vedľa parkoviska a bola postavená v roku 1850. Pôvodne ju nazvali Veľký dom, keďže išlo na tú dobu o veľkú budovu. Dovtedy tam boli len prízemné zrubové domčeky," priblížil Semančík. Stavba podľa neho slúžila na ubytovanie kúpeľných hostí, dokonca sa v nej istý čas zdržali aj viaceré prominentné osobnosti, medzi inými napríklad aj František Ferdinand d´Este. V súčasnosti je budova oplotená a zjavne chátra.

Naopak aktuálne sa v Novom Smokovci obnovuje tzv. Penzák a dokončuje sa aj rekonštrukcia prvého obchodu v Tatranskej Lomnici - Kuszmannov bazár. "Pôvodnú budovu neznámi zlodeji vykradli a podpálili v zime 1903, keď boli Tatry opustené. Začiatkom roka 1904 majiteľ, hneď ako zistil, že budova je zničená, začal na tom istom mieste stavať novú. Dokončená bola ešte v lete, prevádzkoval tam obchod na prízemí a ubytovacie priestory na poschodí," ozrejmil Semančík.

Prevádzková riaditeľka bazáru Miriama Vojčíková pre TASR uviedla, že náklady na obnovu tejto kultúrnej pamiatky sú na úrovni 5,5 milióna eur. S prácami sa začalo vlani po odkúpení spoločnosťou, ktorá vlastní aj jeden z hotelov. V súčasnosti sa tam už nachádza reštaurácia a prvá remeselná pekáreň v Tatrách, zvyšnú časť prestavujú na ubytovanie.

"Pôvodnú budovu dal ešte v roku 1896 postaviť obchodník z Kežmarku Július Kuszmann, po požiari, keď ju znovu postavili, tam bol obchodný dom. Neskôr bola stavba známa aj ako hotel Tatry. My sme sa pri rekonštrukcii snažili maximálne zachovať pôvodný vzhľad stavby ešte z konca 19. storočia, a to najmä na základe dobových fotografií, ktorých však nebolo veľa," priblížila Vojčíková s tým, že pri projekte museli dodržať aj podmienky pamiatkarov. Budova sídli na začiatku lomnického parku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa