Dobre strážené tajomstvo Žiliny: Hlavné námestie ukrýva záhadné katakomby

2024-01-06 00:00:00 |   |    | 

Možno nad nimi kráčate pravidelne každý deň a vôbec o nich netušíte. Žilinské podzemie totiž skrýva jedno tajomstvo - nachádzajú sa tam gotické pivnice, ktoré sú sprístupnené aj pre verejnosť. Vychutnajte si perlu tejto časti Slovenska v úplne inom šate, ako ste ju poznali doposiaľ.



 

Pochádzajú z 15. storočia

Katakomby alebo taktiež podzemné pivnice sa nachádzajú pod Mariánskym námestím. Postavené boli z kameňa a dreva, no len časť z nich sa podarilo uchovať v dobrom stave. Podzemné priestory tvorili rozsiahle miestnosti, slúžiace na rôzne účely. Najprv tam bolo pohrebisko, ktoré však zaujímalo vykrádačov hrobiek, neskôr v nich zas skladovali potraviny, pretože tam bolo dobré chladné prostredie, ktoré dlho uchovalo ich kvalitu.

V súčasnosti sa väčšina zachovaných pivníc nachádza najmä pod kostolom Obrátenia svätého Pavla Apoštola, ktorý však bol v zlom stave a museli ho rekonštruovať. Časť z nich je v súkromnom vlastníctve, no niektoré z priestorov sprístupnili verejnosti. V súčasnosti sú uzatvorené kvôli rekonštrukcii kostola, turistické informačné centrum v Žiline nám však poskytlo informáciu, že opätovne sa majú otvoriť vo februári 2024.

 

Ukrývali tam židovské deti

Podobne ako iné takéto priestory po celom svete, aj žilinské katakomby boli svedkami mnohých dejinných udalostí a osudových príbehov. Počas druhej svetovej vojny sa tam napríklad ukrývali židovské deti. Počas jednej z deportácií chceli rodičia prirodzene ochrániť svoje ratolesti.

Niektorí utiekli, iní sa skrývali v lese a pár z nich prinieslo svojich potomkov do tunajšieho kláštora. Rehoľné sestry mali dobré srdce a túžili deti zachrániť. Preto ich pokrstili, dali im nové mená a takto ich ukryli medzi ostatné siroty. Keď však prišlo najhoršie obdobie, museli ich z kláštora preniesť aj do katakomb, kde prečkali vyčíňanie nacistov.

 

Vedma Agáta

Žilinské katakomby sa spájajú aj s jednou legendou. Kedysi vraj v meste žila istá veštica menom Agáta. Podľa vtedajších obyvateľov vraj dokázala predpovedať budúcnosť a mnohým vyveštila, čo sa stane. Z toho dôvodu sa jej však niektorí ľudia báli a keď raz v meste vyčíňalo zlé počasie, nikto sa jej neujal.

Zľutovali sa len jezuiti, ktorí vedmu vpustili do žilinských katakomb. V rovnaký večer však Žilinu postihol obrovský požiar a zatiaľ čo všetky ostatné budovy na Mariánskom námestí zhoreli alebo boli poškodené, katakomby a kostol nad nimi zostali neporušené. Preto sa domáci domnievali, že ich svojimi čarami ochránila práve Agáta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa