Hrad Čabraď: Zrúcanina, ktorú strážia vzácne tvory

2018-03-13 00:00:01 |   |    | 

Slovensko by sme pokojne mohli nazvať hradnou veľmocou, po celej krajine sú roztrúsené desiatky lepšie či horšie zachovaných sídel zo stredoveku. Z hradu Čabraď už toho zásluhou majiteľov veľa nezostalo, aj tak však na jeho ruiny dohliadajú vzácni strážcovia.



 

O hrade Čabraď ste už možno počuli, nachádza sa uprostred Krupinskej vrchoviny nad údolím rieky Litava, ako sa táto pevnosť aj pôvodne nazývala. Pešo sa dnes k hradu dostanete z obce Čabradský Vrbovok. Treba sa vybrať po modrej značke, asi po jeden a trištvrte hodiny ste tam. Ak sa za minulosťou vyberiete autom, treba sa doviezť na laz Konské a odtiaľ pokračovať pešo asi 45 minút.

Hrad, ktorý nenadarmo nazývajú perlou Hontu, stojí v krásnom tichom a zelenom prostredí, kde si môžete vychutnávať kľud plnými dúškami a nič naokolo vás rušiť nebude. Snáď len jemné šuchotanie lístia a konárov, keď popri vás prebehne salamandra alebo rôznofarebné slimáky, ba dokonca aj slizniak karpatský, vzácny karpatský endemit nápadného modrého až fialového sfarbenia, ktorého výskyt je obmedzený na vlhké prostredie listnatých a zmiešaných lesov Karpát. Okrem neho sa tu nachádza aj množstvo druhov užoviek a meander Litavy je práve z dôvodu najväčšieho výskytu plazov na Slovensku prírodnou rezerváciou.

Čabradská zrúcanina má svoj pôvod v 13. storočí, kedy bol hrad postavený za účelom ochrany ciest, ktoré viedli k banským mestám. Aj výbojní Turci sa ho v 16. storočí snažili niekoľkokrát potupiť, no s negatívnym výsledkom. Ako to už s hradmi býva, aj tento bol v područí niekoľkých majiteľov. Keď sa však v 18. storočí rodina Koháriovcov rozhodla presťahovať za luxusom v Svätom Antone, čabradský hrad rýchlo stratil na význame a v 19. storočí sa jeho existenciu majitelia sami rozhodli definitívne ukončiť a nechali ho podpáliť. Nechceli dopustiť, aby sa hrad stal predmetom obsadenia lúpežnými rytiermi.

O zrúcaninu sa však dnes stará občianske združenie Rondel, a tak sa nemusíte obávať, že pri jeho návšteve narazíte len na kopu zarasteného kamenia. Z hradu Čabraď je krásny výhľad do okolia a možno aj to podľa legendy známemu predpovedačovi počasia umožňovalo dobre pozorovať prírodu. Ten sa hádam v žiadnej zo svojich predpovedí nemýlil, avšak postupne sa stal pyšným a zlenivel. Jedného dňa len tak z nedbalosti predpovedal, že bude určite krásne slnečno, no predpoveď mu nevyšla a strhla sa poriadna búrka. Vládca sa veľmi nahneval a za dvorného hvezdára vymenoval somára, ktorý v ten deň určil počasie lepšie a svojím odmietavým postojom vyjsť z maštale dával najavo, že dnes určite slnečno nebude.

 

- Lucy Uhorskai -

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, Wikimedia

Hodnotenie článku:
4.2/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa