Ponuka, aká tu ešte nebola: Slovenský hrad je na predaj, stojí menej ako byt v Bratislave

2018-02-21 12:00:00 |   |    | 

V zahraničí nie je predaj starých hradov, kaštieľov, ba aj celých dedín či menších ostrovov cez inzerát ničím neobvyklým. Na Slovensku sa s ním stretávame prvýkrát - na predaj je Sklabinský hrad neďaleko Martina.



 

Hrad vznikol v prvej polovici 13.storočia na mieste staršieho hradiska. Najskôr bol strediskom hradného panstva, od roku 1328 tu sídlila župa. V roku 1436 hrad vyhorel a bola nutná nákladná rekonštrukcia. V 2. polovici 15. storočia preto hrad prestavali a rozšírili o predhradie na severnej strane, ktoré opevnili dvomi polygonálnymi baštami. V roku 1468 postavili na mieste východnej veže kaplnku.

V roku 1527 sa stal novým majiteľom hradu Sklabiňa turčiansky župan František Révay, ktorý ho neskôr rozšíril o južné predhradie chránené baštou. Tieto stavebné úpravy súviseli aj s tureckým nebezpečenstvom, ktoré ohrozovalo predovšetkým južné kraje Slovenska.

V rokoch 1610 až 1612 si Révayovci postavili v treťom predhradí pohodlný renesančný poschodový kaštieľ, ktorý podľa vtedajších obranných požiadaviek opevnili. Kaštieľ bol sídlom Turčianskej župy až do polovice 18. storočia a aj potom zostal obývaný. V roku 1944 ho však hitlerovské vojská podpálili a odvtedy je Sklabiňa v ruinách.

Dodnes sa ale zachoval horný hrad nepravidelného pôdorysu s vnútorným nádvorím, časti murív kaplnky, veže, palácov, hospodárskych budov, opevnenia, bášt i kaštieľa. Na viacerých miestach na nich môžete stále obdivovať vzácne gotické a renesančné architektonické detaily.

Ak patríte k milovníkom histórie a máte 250 000 eur, môžete sa stať novým pánom Sklabinského hradu aj vy. Zrúcanina je totiž na predaj - nájdete ju na inzertných portáloch s realitami, ale aj na  zľavovom portále. Podľa makléra, ktorý je pod ponukou podpísaný, nejde o žiaden vtip. Zrúcaninu na pozemku s rozlohou 9600 metrov štvorcových vraj terajší majitelia predávajú z rodinných dôvodov a zrejme aj preto, že sa im nepodarilo získať peniaze na jej obnovu. Nám zostáva len veriť, že nový majiteľ bude úspešnejší a hrad zostane prístupný aj pre ďalšie generácie turistov, ktorí sem radi chodia na výlety.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, internet
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
2.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa