Kežmarský hrad

2010-10-07 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Národná kultúrna pamiatka Kežmarský hrad alebo zámok je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Stojí na východnom okraji mesta Kežmarok, pod Zámockým kopcom.



Pôvodný zemepanský hrad vznikol v čase neskorej gotiky. Od tých čias prešiel mnohými úpravami, hlavne však koncom 16. a začiatkom 17. storočia, keď dostal svoju dnešnú podobu.

Vtedajší majitelia hradu Tekelyovci zmenili objekt na reprezentačné sídlo s radom sál na poschodí paláca, ktoré vyzdobili nástennými maľbami.

Najcennejšou časťou paláca je kaplnka. V interiéri kaplnky sa zachoval neskorobarokový oltár, bohato zdobené stallum od J. a K. Langa z roku 1544, ktoré je dnes súčasťou muzeálnych zbierok.

Hrad v súčasnosti slúži ako múzeum a verejnosti sprístupňuje expozície venované archeológii, histórii, národopisu a umeniu. Archeologická expozícia v hlavnej budove čerpá z archeologických nálezov na kežmarských a ďalších spišských lokalitách.

Expozícia Kežmarok predstavuje slobodné kráľovské mesto. Ďalej sa tu nachádzajú expozície cechov a remesiel, historických zbraní, rodiny Tekelyovcov, dejín Kežmarku v 19. a 20. storočí a iné. Návšteva múzea v sebe zahŕňa i prehliadku vyhliadkovej veže a hradnej kaplnky. 

 

Expozícia historických vozidiel

Praga alfa z roku 1928, ktorá pôvodne slúžila ako taxík, viezla v roku 1934 dnes už zosnulého podnikateľa Tomáša Baťu. V súčasnosti je jedným z exponátov v expozícii historických vozidiel v priestoroch Kežmarského hradu.

"Patrí k top exponátom. Má 80 rokov a zachovala sa v pôvodnom stave. Taxikár, ktorý ju vlastnil, vozidlo počas vojny rozobral na súčiastky a neskôr opäť poskladal. Auto je zaujímavé aj tým, že viezlo Tomáša Baťu. Taxikár až neskôr zistil, koho viezol. Niekto sa nechal vyviesť osem kilometrov za Poprad a chodil tam po lúkach.

Taxikárovi to bolo veľmi čudné, prečo niekto taký vyobliekaný neustále chodí po bažinách..." priblížil históriu tmavomodrej "pragovky" Peter Sedlák z Veteran car klubu v Poprade. Práve na bažinách za Popradom vyrástli postupne fabriky i samotné mesto Svit.

 

 

 

Múzeum v Kežmarku
Hradné námestie 42
060 01 Kežmarok
Tel.: 052 452 26 19
Fax: 052 452 35 26

 

Zdroj/autor: muzeum, zamky, tasr, sita, drom

VIDEO Kežmarský hrad



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa